Φυσικό αέριο: Υποκύπτει η Ευρώπη στις ρωσικές απειλές;

Τέσσερις χώρες πλήρωσαν ήδη σε ρούβλια

Tέσσερις χώρες της Ευρώπης, αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια τη Μόσχα για τις προμήθειες τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom. Με αυτόν τον τρόπο, υπέκυψαν ουσιαστικά στο τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες διακοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου, αντίστοιχες με αυτές που ανακοινώθηκαν στην Βουλγαρία και στην Πολωνία, μέχρι τα μέσα Μαΐου ακόμα και αν άλλες χώρες απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου για πληρωμές σε Ρούβλια.

Αυτό διότι στα μέσα Μαΐου θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές στη Ρωσία, όπως δήλωσε η πηγή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank -τράπεζα που δεν εντάχθηκε στον αποκλεισμό από το Swift -. Η Μόσχα έχει απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν λογαριασμό στην συγκεκριμένη τράπεζα ώστε να προχωρούν στις πληρωμές με ρούβλια.

Σχετικά άρθρα