Γαλλικές εκλογές: Ρεκόρ υποψηφίων

«Τρελή επιθυμία για ενασχόληση με την πολιτική ζωή»

Σε επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων στο σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Πάνω από 7.877 άτομα επέλεξαν να κατέλθουν στον πολιτικό στίβο διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών με αρκετούς σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε τους Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Κατά τη σημερινή αναμέτρηση τα εκλογικά κέντρα στην επαρχία κλείνουν μια ώρα νωρίτερα απ’ ότι στις προεδρικές, ήτοι στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις όπως πάντα στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν θα αφορούν τα ποσοστά που κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάθε κόμμα. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να δοθούν οι λεπτομέρειες για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η αποχή παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις βουλευτικές γιατί οι υπολογισμοί των ποσοστών γίνονται με βάση τους εγγεγραμμένους. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων.

Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών!

Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα.

Σχετικά άρθρα