Γαλλογερμανικό «τελεσίγραφο» στην Τουρκία!

Της δίνουν μια εβδομάδα περιθώριο

Μία εβδομάδα περιθώριο δίνουν Γερμανία και Γαλλία στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις θέσεις της, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου των Χάικο Μάας και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Παράλληλα σε αυτή τονίστηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πράξεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Χάικο Μάας, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προσέθεσε «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ».

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του τόνισε: «Μας είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Λε Ντριάν άσκησε κριτική και στον ρόλο της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός» δήλωσε, συνεχίζοντας: «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Σχετικά άρθρα