9.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Γαστρονομική πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη

Η Βρετανή δημοσιογράφος και συγγραφέας Λίζι Ένφιλντ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και συνομίλησε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για τους στόχους του για την πόλη σε σχέση με τον τουρισμό.

Στο άρθρο της στον Guardian χαρακτηρίζει την πόλη ως τη «γαστρονομική πρωτεύουσα» της Ελλάδας και πληροφορεί τους Βρετανούς πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πως ο Δήμαρχός της Γιάννης Μπουτάρης «έχει επιφορτιστεί να την μετατρέψει σε ένα “νησί ελπίδας” εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτος από ενέργεια και καινοτόμες ιδέες» γράφει η δημοσιογράφος βασισμένη στα λόγια του Γιάννη Μπουτάρη: «Εχουν δείξει ότι μπορούν να προοδεύουν σε δυσμενείς καιρούς, αλλά θεωρώ ότι το Grexit θα ήταν μια καταστροφή. Αυτή η είναι μεγαλύτερη φοιτητική πόλη της Ελλάδας. Εδώ, υπάρχουν τέσσερα πανεπιστήμια. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για αυτούς τους νέους ανθρώπους, ώστε δίπλα στα αρχαία μνημεία της πόλης, να έχουμε νέες, φρέσκες επιχειρήσεις να αναδύονται».

«Ο τρόπος και ο ρυθμός ζωής είναι διαφορετικός από άλλες πόλεις» τονίζει η Ένφιλντ, για να συμπληρώσει ο Γιάννης Μπουτάρης: «Εχουμε μια έκφραση, “Χαλαρά”, που σημαίνει ότι παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται. Είναι πιο αργοί (οι ρυθμοί), πιο χαλαροί, ο κόσμος λέει “καλημέρα” ο ένας στον άλλο και δεν χρειάζεται να έχεις οργανόγραμμα. Μπορείς απλά να περπατάς γύρω στην πόλη, να βλέπεις τα αξιοθέατα και να σταματάς να φας εξαιρετικό φαγητό».

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης τονίζει: «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τις πόλεις να γίνονται μουσεία. Κάθε να επιτρέπεται σε κάθε νέα γενιά να αφήσει το δικό της αποτύπωμα. Η street art είναι μια πληθωρική, σύγχρονη έκφραση των ανθρώπινων ενδιαφερόντων και προσπάθησα να διασφαλίσω ότι (αυτή η τέχνη) θα ανθίσει εδώ. Υπάρχει μια τεράστια τοιχογραφία σε ένα κτίριο στο ανατολικό τέλος της οδού Τσιμισκή, το οποίο δείχνει ένα πουλί με αλυσίδες στην ουρά του, να πετά πάνω από μια σκεπτική γυναίκα. Εγινε το 2012 με αφορμή την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό».

Σε αυτό το σημείο, συμπληρώνει: «Οι Θεσσαλονικείς έχον ζήσει αμέτρητες επιδρομές και φυσικές καταστροφές. Η ιστορία της πόλης δημιουργεί μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα -υπήρξε μέρος της ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις αρχές του τελευταίου αιώνα ήταν γνωστή ως η “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των 56.000 Εβραίων στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδιάσουμε να κατασκευάσουμε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στον σιδηροδρομικό σταθμό».

«Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, αλλά η πρώτη στη γαστρονομία» σχολιάζει η δημοσιογράφος του Guardian. «Η γύρω περιοχή είναι πολύ εύφορη και η θάλασσα είναι το κατώλφλι μας, έτσι ο συνδυασμός φρέσκων τοπικών προϊόντων με μια νέα γενιά σεφ την καθιστά σε ένα υπέροχο μέρος για φαγητό. Το ουζερί Αριστοτέλους είναι το αγαπημένο μου: Είναι κρυμμένο μέσα σε μια ήσυχη αυλή, ακριβώς έξω από την τεράστια πλατεία Αριστοτέλους, που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, και έχει πολύ καλό μενού. Μου αρέσει ο ελληνικός μεζές, όπου παραγγέλνεις πέντε ή έξι διαφορετικά κρεατικά ή ψαρικά/ θαλασσινά και τα μοιράζεσαι με φίλους» συμπληρώνει ο Δήμαρχος.

Οσο για το μπαρ που προτείνει στους αναγνώστες του Guardian, όπως αναδημοσιεύει το iefimerida, «αν και υπήρξα αλκοολικος και είμαι εδώ και 24 χρόνια νηφάλιος, και άρα δεν πίνω πια, εξακολουθεί να μου αρέσει ατμόσφαιαρα που αναδύεται από μπαρ όπως το Zucca. Οι Djs δεν παίζουν απλά μουσική, αλλά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα γεμάτη από ενέργεια και ζωή».

Επίσης, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρει στο βρετανικό αναγνωστικό κοινό για το γεγονός ότι «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κέντρο της έξαρσης των ελληνικών επιχειρήσεων παράγωγης κρασιού», ενώ προαναγγέλλει την πρόθεσή του να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο της πόλης. «Είναι πολύ προσκολλημένοι στα οχήματά τους, έτσι λοιπόν δεν είναι εύκολο να οργανώσεις τον αποκλεισμό τους».

Οσο για το τι αγαπά να κάνει περισσότερο στην πόλη; «Αγαπώ να περιφέρομαι στην παλιά πόλη. Ενα από τα αγαπημένα μου μέρη είναι η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού του 14ου αιώνα».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα