Για αυτό αυτοκτόνησε ο Γουίλιαμς

Η ύπουλη ασθένεια που διαγνώστηκε μετά τον θάνατο του

Η χήρα του Robin Williams λύνει τη σιωπή της και αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον λόγο που οδήγησε τον ηθοποιό να βάλει τέλος στη ζωή του, τον Αύγουστο του 2014.

Η Susan Schneider Williams στο εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο τρομοκράτης στο μυαλό του συζύγου μου», περιγράφει πως μια αδιάγνωστη ασθένεια είχε προκαλέσει στον ταλαντούχο ηθοποιό μια πληθώρα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.

«Ο Robin έχανε το μυαλό και το ήξερε. Μπορείτε να φανταστείτε τον πόνο του αισθανόταν βλέποντας τον εαυτό του να αποσυντίθεται; Ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος μπορούσε να το σταματήσει. Όσο έξυπνος κι αν ήταν και όση αγάπη κι αν έκρυβε μέσα του, η ασθένεια θα τον νικούσε», γράφει η γυναίκα που έζησε τις τελευταίες του στιγμές του Robin.

Μεταξύ των προβλημάτων που βασάνιζαν τον διάσημο κωμικό τους τελευταίους μήνες της ζωής του ήταν η δυσκοιλιότητα, οι στομαχικές καούρες, η δυσκολία στην ούρηση, η αϋπνία, η άμβλυνση των αισθήσεών του και το τρεμούλιασμα των χεριών του.

«Έλεγε συνεχώς, θέλω να κάνω επανεκκίνηση στο μυαλό του. Κλείναμε συνεχώς ραντεβού με γιατρούς, κάναμε αιματολογικές εξετάσεις, ελέγχους στους λεμφαδένες, νευρολογικά τεστ…μετά περάσαμε στο εγκεφαλογράφημα για τον εντοπισμό τυχόν όγκων και στις καρδιολογικές εξετάσεις», αναφέρει η χήρα του.

Την ώρα που οι γιατροί συνέχιζαν να αναζητούν μάταια την ασθένεια που βασάνιζε τον Williams, η ψυχική του κατάσταση χειροτέρευε, «Άρχισε να έχει παραισθήσεις και η κατάθλιψη την οποία είχε νικήσει πριν από έξι χρόνια επέστρεψε ισχυρότερη από ποτέ.»

Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε λίγο καιρό μετά, όταν ο άτυχος ηθοποιός αποφάσισε να κρεμαστεί στο σπίτι του στην Καλιφόρνια στις 11 Αυγούστου του 2014.

Τραγική ειρωνεία της τύχης, η ύπουλη ασθένεια που του στέρησε τη ζωή εντοπίστηκε τελικά στη νεκροψία του.

«Η κατάθλιψη ήταν ένα από τα σχεδόν 50 συμπτώματα που είχε. Και ήταν ένα από τα μικρά», πρόσθεσε.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπασχε από την ασθένεια DLB, η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια νευροεκφυλιστικής άνοιας, μετά από το Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί διακυμάνσεις τη νοητική κατάσταση και ψευδαισθήσεις μεταξύ άλλων. Αυτό το πρόβλημα υγείας είχε αρχίσει να καταβάλει τον ηθοποιό τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, κατά τον οποίο μεταξύ άλλων είχε τρομερό άγχος, παραισθήσεις και προβλήματα κίνησης.

Τα συμπτώματα χειροτέρευσαν τους τελευταίους μήνες πριν αυτοκτονήσει, καθώς πάθαινε κρίσεις πανικού, ενώ σε ένα περιστατικό είχε υπολογίσει λάθος στην προσπάθειά του να περάσει μία πόρτα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του και να αιμορραγεί.

Παρόλα αυτά όμως, η ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσε δεν μπορούσε να πει με σαφήνεια ποιο ήταν το πρόβλημα, μέχρι την ώρα της νεκροψίας.

«Ξέρω τώρα πως οι γιατροί έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε. Ομως αυτή η ασθένεια είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη από εμάς», είπε η χήρα του ηθοποιού, που ελπίζει με την εμπειρία της να βοηθήσει άλλους που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

«Ο Ρόμπιν ήξερε πως έχανε το μυαλό του και ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό», είπε μεταξύ άλλων η Σούζαν Γουίλιαμς. «Ηταν μία ιδιαίτερη περίπτωση και προσεύχομαι αυτή να ρίξει φως σε αυτό που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους και τους αγαπημένους τους. Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Εκείνος δεν ήξερε», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Comments are closed.