Για φοροαποφυγή ενός δισ. κατηγορείται η ΙΚΕΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Η ΙΚΕΑ βρίσκεται και πάλι στο μικροσκόπιο των αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά, η σουηδική εταιρεία επίπλων κατηγορείται για την αποφυγή φόρων άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές της εταιρείας.

Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων, η εταιρεία έχει διοχετεύσει μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις της μέσω φορολογικών παραδείσων στο εξωτερικό. Το έγγραφο αναφέρει, μάλιστα, πως η ΙΚΕΑ μετέφερε δισεκατομμύρια ευρώ από υψηλής φορολογίας χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία σε θυγατρικές της καθώς και σε απόρρητους παραλήπτες σε φορολογικούς παραδείσους, πληρώνοντας λιγότερους ή και καθόλου φόρους.

Οι νέες καταγγελίες για την ΙΚΕΑ έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται όλο και πιο επιθετική στο θέμα της ρύθμισης της εταιρικής φορολογικής αποφυγής. Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα νέο σύνολο κανόνων για την πάταξη της πρακτικής αυτής, η οποία κοστίζει στην Ευρώπη περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σχετικά άρθρα