12.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Για ποιο λόγο είναι καλό να τρέχουμε όταν έχουμε στρες;

Όταν τα πράγματα γύρω τους ζορίζουν, μερικοί άνθρωποι το ρίχνουν στο τρέξιμο ή άλλης μορφής άσκηση. Άλλοι κάνουν το αντίθετο, αφήνουν το τρέξιμο ώστε να αφοσιωθούν σωματικά και πνευματικά στο πρόβλημα για να το λύσουν.

Τελευταίες έρευνες μας δείχνουν ότι το πρόβλημα και η άσκηση μπορούν να έχουν μεγάλη συσχέτιση. Το να ασκούμαστε όταν μας παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, είτε είναι στην δουλειά, είτε στην οικογένεια, είτε στις σχέσεις μας, βοηθά τόσο, στο να διαχειριστούμε καλύτερα το stress όσο και στο και να ξεπεράσουμε το πρόβλημα καλύτερα σωματικά και πνευματικά.

Οι έρευνες

Σε έρευνες που έγιναν, δημιουργώντας στρεσογόνες καταστάσεις, η συναισθηματική αντίδραση, ήταν μειωμένη σε ανθρώπους μετά από άσκηση. Παράδειγμα, σε ένα πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες πολιτείες, σε φοιτητές, έδειξαν δυσάρεστες εικόνες για δεκαπέντε λεπτά.

Οι φοιτητές που είχαν τρέξει για μισή ώρα έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, σε σχέση με φοιτητές που είχαν καθίσει χαλαρά πριν. Βέβαια, οι δρομείς έχουν σε μεγάλο βαθμό, την ικανότητα να διαχειρίζονται καταστάσεις όταν υπάρχει stress.Κατά την άσκηση μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια ανάπαυλα απ το να σκεπτόμαστε το πρόβλημα να σκεφτούμε πιο καθαρά και να διατηρήσουμε τον έλεγχο.

Κάτι άλλο σημαντικό σ΄ αυτήν την έρευνα είναι ότι οι ασκούμενοι ανακαλούν την αθλητική τους ικανότητα στις στρεσογόνες καταστάσεις, στην ζωή και αυτό είναι το κλειδί στο να γίνονται οι δύσκολες μέρες ευκολότερες.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health Psychology δούλεψε με 2000 ενήλικες καταγράφοντας την άσκηση και ανακαλώντας στρεσογόνες καταστάσεις για οκτώ συνεχόμενες μέρες.

Στρεσογόνες καταστάσεις όπως διαπληκτισμούς με άλλους, εντάσεις στην εργασία, στο σχολείο, στο σπίτι και εντάσεις με μέλη της οικογένειας ή στενούς φίλους έρευνα έγινε πρώτα ανάμεσα σε μη αθλούμενους και ενεργά αθλούμενους και έπειτα ανάμεσα σε ανθρώπους που διαχειριζόταν το άγχος στις μέρες χωρίς άσκηση και στις μέρες με άσκηση.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές μέτρησαν αυτό που είναι γνωστό, ως αντίδραση σε αρνητική επίδραση και το πως συναισθηματικά επηρεαζόμαστε από δυσάρεστα γεγονότα.

Το να έχουμε μικρή αρνητική επίδραση είναι στενά συνδεδεμένο με την συναισθηματική σταθερότητα, δηλαδή την ικανότητα να μην επηρεαζόμαστε τόσο, από τα αρνητικά γεγονότα. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για τις μέρες που συμβαίνουν οι κρίσεις αλλά γενικά σαν σύνολο, στην ζωή μας, αφού η συναισθηματική σταθερότητα συμβάλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ,ορμονικές μεταβολές και εντάσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε θυμό, λύπη, ντροπή νεύρα ή άγχος.

Τα αποτελέσματα

Δεν υπήρξε διαφορά στο πόσο συχνά αθλούμενοι και μη αθλούμενοι είχαν δύσκολες μέρες. Υπήρξε όμως στο ότι οι αθλούμενοι είχαν 14%, λιγότερη αρνητική επίδραση από ότι, οι μη αθλούμενοι. Επίσης οι αθλούμενοι αντιδρούσαν λιγότερο έντονα σε όλα τα αρνητικά και στρεσογόνες ερεθίσματα. Αυτό εν καιρό βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου στην επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων που έχουν σχέση με το stress.

Οπότε γενικά σαν δρομείς η γενικά αθλούμενοι, μπορούμε να επιβιώνουμε, καλύτερα τις δύσκολες μέρες. Οπότε μην ακυρώνετε την άσκηση αυτές τις μέρες. Οι ερευνητές είπαν ότι βιώνουμε 17%, πιο ήπια την αρνητική επίδραση τις μέρες της άσκησης. Φυσικά δεν χρειάζεται να εξαντληθούμε. Λίγα χαλαρά χιλιόμετρα, ή κάποια εναλλακτική άσκηση, μπορεί να είναι το μυστικό μας όπλο για αυτές τις απαιτητικές μέρες.

Πηγή: runfun.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα