Γιατί ένας Γερμανός θα μαζέψει 500 άτομα σε πλατεία της Θεσσαλονίκης;

Διαβάστε το γιατί

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Μίσα Κουμπάλ θα παρουσιάσει στις 16 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη μια περφόρμανς εμπνευσμένη από «To μαύρο τετράγωνο» του Ρώσου ζωγράφου Καζιμίρ Μάλεβιτς. Θα συμμετάσχουν περίπου 500 πολίτες.

«To μαύρο τετράγωνο» ή «Το μαύρο σουπρεματιστικό τετράγωνο» του Καζιμίρ Μάλεβιτς είναι ο πιο γνωστός πίνακας της ρωσικής πρωτοπορίας. Το φιλοτέχνησε ο Ρώσος ζωγράφος το 1915, λίγο πριν από τη ρωσική επανάσταση, λίγο πριν από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτή ακριβώς η στιγμή πριν από την αλλαγή, ενέπνευσε τον Γερμανό καλλιτέχνη Μίσα Κουμπάλ για την περφόρμανς που θα παρουσιάσει στις 16 Σεπτεμβρίου, σε κάποια πλατεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 5ης Biennale. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί που ακριβώς, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την αστυνομία και τις τοπικές αρχές. Ο 55χρονος καλλιτέχνης και καθηγητής στη Σχολή ΜΜΕ της Κολωνίας μιλώντας στην Deutsche Welle τόνισε:

«Επισκέφθηκα πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι κατακτούν και πάλι τους δρόμους. Τους δρόμους που για χρόνια ήταν ανοιχτοί στο κεφάλαιο και την κατανάλωση και όχι στην πολιτική διαμαρτυρία. Και πιστεύω ότι καμία άλλη χώρα δεν κατανοεί καλύτερα την έννοια της αγοράς όπως η Ελλάδα. Είναι νομίζω λοιπόν καλό, χρησιμοποιώντας την τέχνη, να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο»

Αλληλεγγύη με την Ελλάδα

Ο καλλιτέχνης έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση στα ελληνικά και τα αγγλικά ώστε να συμμετάσχει ο κόσμος στην περφόρμανς με την επωνυμία «Πλατεία». Ο Μίσα Κουμπάλ περιμένει περίπου 500 με 600 άτομα που οι μισοί θα είναι ντυμένοι στα μαύρα και οι υπόλοιποι στα λευκά και θα σχηματίσουν τον πίνακα του Μάλεβιτς. Το εγχείρημα του όμως έχει και ένα πολιτικό μήνυμα όπως λέει:

«Το Ινστιτούτο για τις Διεθνείς Σχέσεις στη Στουτγάρδη και το Ινστιτούτο Γκαίτε γιορτάζουν 60 χρόνια εταιρικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πιστεύω πως δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στα οικονομικά προβλήματα αλλά θα πρέπει να το δούμε αυτό που συμβαίνει σαν ευκαιρία για να εξετάσουμε το ρόλο των Ελλήνων στην Ευρώπη αλλά και το ρόλο της Ευρώπης γενικότερα. Και νομίζω πως με αυτή την συμβολική χειρονομία «To μαύρο τετράγωνο» του Μάλεβιτς σε δημόσιο χώρο μπορεί κανείς να το πράξει».

Το τεταμένο κλίμα των ελληνογερμανικών σχέσεων ο Γερμανός καλλιτέχνης το έχει ζήσει από κοντά:

«Πριν από δυο, τρία χρόνια όταν οι άνθρωποι καταλάβαιναν ότι ήμουν Γερμανός είχα δεχθεί επιθέσεις. Κάποιοι είχαν βγάλει τα παπούτσια τους και ήθελαν να μου τα πετάξουν. Παρενέβη η μεταφράστρια από το Ινστιτούτο Γκαίτε και τους είπε ότι δεν ήμουν ούτε ο Σόιμπλε ούτε η Μέρκελ. Θα πρέπει όμως να πω αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος του Γκαίτε, Κλαόυς Ντίτερ Λέμαν, ότι δεν πρέπει τώρα να αποτραβηχτούμε αλλά αντίθετα να δείξουμε αλληλεγγύη», δηλώνει στη Deutsche Welle o καλλιτέχνης.

Ο Μίσα Κουμπάλ μέσα από την περφόρμανς του στη Θεσσαλονίκη κάνει την αλληλεγγύη πράξη.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα

Οι Selfie μεταδίδουν ψείρες!

Οι «σέλφι», οι φωτογραφίες του εαυτού τους που τραβούν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους πολλοί χρήστες, αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες για την εξάπλωση των… ψειρών στα παιδιά και τους εφήβους, προειδοποίησε η ρωσική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή, συμβουλεύοντας τους πάντες να σταματήσουν αυτήν την πρακτική. «Οι ψείρες εξαπλώνονται στους εφήβους και τα παιδιά […]