Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο;

Έρευνες λένε ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες, γιατί ο εγκέφαλός τους δουλεύει πιο σκληρά!

Αυτό παρουσιάζουν διεθνείς έρευνες.

Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οι γυναίκες έχουν πιο περίπλοκη εγκεφαλική δραστηριότητα από τους άντρες, γι`αυτό και χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

Τι σημαίνει αυτό;

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Loughborough, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένη ικανότητα multi-tasking, καθότι χρησιμοποιούν περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου απ`ότι οι άντρες, γι`αυτό και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή και ειδικό σε θέματα ύπνου John Horne:

«Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ύπνου, είναι ότι επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναρρώσει και να επιδιορθωθεί. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τον εγκέφαλο σου κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από ανάρρωση και κατά συνέπεια ύπνο.»

Η έρευνα του Horne εντόπισε ότι οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά περισσότερου ύπνου από τους άντρες κάθε βράδυ Πιο συγκεκριμένα, τόνιζε ότι ένας άντρας που έχει μια δουλειά με έντονες διανοητικές απαιτήσεις, όπως έρευνες και λήψεις σημαντικών αποφάσεων, χρειάζεται περισσότερο ύπνο από το μέσο άντρα, αλλά και πάλι οι ανάγκες του σε ύπνο είναι μικρότερες σε σύγκριση με αυτές μιας γυναίκας.

Ποια ακριβώς είναι η διαφορά της εγκεφαλικής δραστηριότητας αντρών και γυναικών;

Σε έρευνα του 2014, κατεγράφη η εγκεφαλική δραστηριότητα 949 αντρών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εγκέφαλοι των αντρών είχαν περισσότερες συνδέσεις μέσα στο καθένα από τα 2 ημισφαίρια, ενώ οι εγκέφαλοι των γυναικών είχαν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα 2 ημισφαίρια. Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες είναι πιο ικανοί στο να συγκεντρώνονται σε μια δραστηριότητα κάθε φορά, ενώ ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο ικανός στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών δραστηριοτήτων. Το multi-tasking απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, γι`αυτό και οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες.

Ας κλείσουμε με μια τοποθέτηση του Dr. Απόστολου Γεωργόπουλου, Διευθυντή του Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας του Εγκεφάλου του Minneapolis Veterans Affairs (VA) Medical Center:

«Έχουμε εντοπίσει ότι οι γυναίκες σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, επεξεργάζονται την πληροφορία περίπου 5 φορές πιο γρήγορα από τους άντρες και σε κοινές διανοητικές δραστηριότητες χρησιμοποιούν πολύ μικρότερη περιοχή του εγκεφάλου τους.»

Παρόλα αυτά, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της δραστηριότητας του γυναικείου εγκεφάλου έχει το δικό της τίμημα. Σύμφωνα με έρευνες, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο ευάλωτος σε βλάβες από τον ανδρικό, ο οποίος σε επισφαλείς καταστάσεις, αναρρώνει πιο έγκαιρα.

Πηγή: rise.gr

Σχετικά άρθρα