Γιατί οι Ρώσοι δεν χαμογελούν

Ο Kuba Krys, ψυχολόγος στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο

Μπορεί τα γενέθλιά του να συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο να δείτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Οι άνθρωποι από τη Ρωσία καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και την Γαλλία, δεν χαμογελούν όσο άλλοι και υπάρχουν κάποιοι βασικοί κοινωνικοί λόγοι γι ‘αυτό.

Ο Kuba Krys, ψυχολόγος στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο σχετικά με «την αποφυγή της αβεβαιότητας».

Μια καλη εξήγηση για τον όρο αυτό, είναι η υπόθεση ότι οι άνθρωποι από ορισμένες κοινωνίες αισθάνονται άγχος γύρω από καταστάσεις τις οποίες θεωρούν αβέβαιες.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται πιο συχνά σε κοινωνίες που είναι πολιτικά καταπιεσμένες, όπου η εκπαίδευση τηρείται και διαρθρώνεται κυρίως γύρω από τις επιστήμες και όπου ισχυρές κοινωνικές νόρμες προτιμώνται. Σε αντίθεση η διαφθορά τείνει να είναι λίγο πιο διαδεδομένη και οι δημόσιες υπηρεσίες τείνουν να είναι λίγο πιο ασταθείς.

Ως εκ τούτου, η έρευνα υποστήριξε ότι το χαμόγελο σε χώρες όπως αυτές, θα ήταν λιγότερο ευπρόσδεκτο και ένα χαμογελαστό πρόσωπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διπρόσωπο!

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη ζήτησε από χιλιάδες ανθρώπους σε 44 χώρες να κρίνουν οκτώ χαμογελαστά και μη χαμογελαστά πρόσωπα.

Τα αποτελέσματα ήταν ότι σε ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και το Ιράν, οι χαμογελαστοί χαρακτηρίζονταν ως λιγότερο ευφυείς, ενώ ορισμένοι στην Αργεντινή, την Ζιμπάμπουε, το Ιράν και τη Ρωσία, θεωρούν τους χαμογελαστούς λιγότερο ειλικρινείς!

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτυπώνει ότι η διαφθορά σε κοινωνικό επίπεδο μπορεί να αποδυναμώσει τη σημασία ενός εξελικτικού σημαντικού μηνύματος, όπως το χαμόγελο.

πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα