Γιατί οι τζιχαντιστές εκδικούνται τη Ρωσία

Τι λένε ρωσικά ΜΜΕ και Κρεμλίνο

Μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, φτάνοντας τα 14, αναλυτές και ΜΜΕ προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οι τζιχαντιστές έπληξαν για μια ακόμη φορά τη Ρωσία.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρομοκράτη που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό. Ηδη ένα νέο πρόσωπο, ένας 22χρονος Κιργίζιος είναι πρώτος στη λίστα με τους υπόπτους.

Αντίποινα του ISIS

Ο ρωσικός Τύπος βλέπει σήμερα στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης μια πράξη αντιποίνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία, αλλά θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή σκλήρυνση της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.

Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (…) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.

Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι’ αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».
Όμως ο ανεξάρτητος Τύπος φαίνεται πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (…), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα Βεντομόστι.

Σχετικά άρθρα