Είσαι εθισμένη με το profil στο Facebook του πρώην σου, με αποτέλεσμα να ξημεροβραδιάζεσαι περιμένοντας την επόμενη «διαδικτυακή» του κίνηση; Ίσως να μην είναι και τόσο παράλογο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Σε γενικότερο πλαίσιο, έρευνες έχουν δείξει πως οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τον έρωτα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ενεργοποιούνται όταν κάποιος κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε αυτό, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν φταίει τόσο πολύ το συναίσθημα, όσο η δύναμη της συνήθειας. Σύμφωνα με τον καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Concordia, Τζιμ Φάους, η αγάπη είναι στην πραγματικότητα μια συνήθεια που διαμορφώνεται από τη σεξουαλική επιθυμία και την επιθυμία της ανταμοιβής.
Η σύνδεση που έχουμε με έναν άνθρωπο, έστω και εγκεφαλικά, δεν σταματάει τη στιγμή που χωρίζουμε. Μάλιστα, μετά από μία έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως το 85% αυτών αν και είχαν χωρίσει οριστικά, σημεία του νευρικού τους συστήματος «μαρτυρούσαν» ότι ήταν ακόμη ερωτευμένοι, κάθε φορά που κοίταζαν φωτογραφίες των πρώην τους.
Μία άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο αναφέρει πως η πλατφόρμα του Facebook είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να παρακολουθούμε τους πρώην μας, καθώς στην αρχή είμαστε ανίκανοι να «ξεκολλήσουμε» από την… συνήθειά μας.
Το πρόβλημα, ωστόσο, σε αυτό είναι πως η συνήθειά μας, αναπληρώνεται με μία ενέργεια (δηλαδή το να μπαίνουμε και να κοιτάμε το προφίλ του) που καταλήγει να γίνεται και αυτό μία συνήθεια.
Βέβαια υπάρχει και το ακραίο φαινόμενο, όταν πια έχεις πάθει εμμονή, το οποίο ονομάζεται “exaholics.” Τα χαρακτηριστικά ενός exaholic είναι πως δεν είναι συγκεντρωμένος, δεν έχει διάθεση, ενδιαφέροντα για άλλες δραστηριότητες, είναι μονίμως θλιμμένος, δεν είναι παραγωγικός στην δουλειά του και είναι μονίμως ενεργός στα social media.