Γιατί τα iPhone είναι κάθε χρόνο τόσο ακριβά;

Ιδού ο λόγος

Κάθε φορά που η Apple ανακοινώνει κάποιο νέο iPhone, πολλοί χρήστες smartphone αντιδρούν στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία μιας και πιστεύουν πως τα iPhone είναι πολύ ακριβά για αυτά που προσφέρουν συγκριτικά με τα αντίστοιχα android flagship smartphone. Γιατί όμως είναι τόσο ακριβά;

Ο CEO της Apple, Tim Cook, είχε πρόσφατα δηλώσει πως η καινοτομία των νέων iPhone θα κάνει τους καταναλωτές να τα αγοράσουν παρά το υψηλό τους κόστος, σε μια κίνηση που ακούστηκε σαν δικαιολογία για το υψηλό κόστος τους, ρίχνοντας την “ευθύνη” στις καινοτόμες τεχνολογίες που τα iPhone ενσωματώνουν. Είναι όμως δικαιολογημένο το κόστος τους;

Παίρνοντας σαν παράδειγμα το iPhone Xs Max, το κόστος κατασκευής του σύμφωνα με το TechInsights φτάνει τα $443, με τον Tim Cook να δηλώνει πως όλα αυτά που δημοσιεύονται για το πόσο κοστίζει ένα iPhone στην Apple για να το κατασκευάσει, δεν πλησιάζουν στο ελάχιστο το πραγματικό κόστος, το οποίο γνωρίζει μόνο η Apple, για την προετοιμασία, την ανάπτυξη και τη συναρμολόγηση μιας συσκευής.

Μιας και αναφερθήκαμε σε καινοτόμες τεχνολογίες, η Apple ακολουθεί διαφορετική τακτική από τους κατασκευαστές Android smartphone οι οποίοι ενσωματώνουν κάθε νέα τεχνολογία απευθείας στις συσκευές τους. Η Apple αφού διαλέξει την τεχνολογία που θέλει να χρησιμοποιήσει, περιμένει για να τη δει να ωριμάζει, να αποδείξει πως όντως είναι χρήσιμη και αποτελεσματική, έπειτα περιμένει να μειωθεί το κόστος υλοποίησής της και έπειτα βρίσκει το δρόμο της για τα νέα iPhone.

Επιπλέον, η Apple, όπως και κάθε άλλος κατασκευαστής, πρέπει να ενσωματώσει ένα μεγάλο αριθμό νέων και πολύπλοκων τεχνολογιών στα iPhone, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική, όπως η χρήση της TrueDepth κάμερας για τη λειτουργία του Face ID αλλά και οι οθόνες OLED που χρησιμοποιεί από το 2017 στα iPhone X αλλά και τη χρονιά που διανύουμε με τα iPhone Xs και Xs Max, διατηρώντας τη χρήση της IPS LCD οθόνης σε ένα και μόνο iPhone, αναφορικά για αυτά που παρουσιάστηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν πως το κόστος κατασκευής των iPhone αυξάνεται κάθε χρόνο, με την τιμή τους να αυξάνεται πολλαπλά, τη στιγμή που ορισμένοι κατασκευαστές android smartphones ανεβάζουν τις τιμές κοντά σε αυτές των iPhone και τους καταναλωτές να πρέπει να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία για να αποκτήσουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος.

Σχετικά άρθρα