Γηροκομείο-Χανιά: Έδιναν σε γιαγιά χάπια για τον προστάτη!

Αποκάλυψη από το OPEN – Έκρυβαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα

Εικόνες και μαρτυρίες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους έρχονται στη δημοσιότητα για το γηροκομείο – κολαστήριο στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία.

Μία τέτοια φωτογραφία αποκάλυψε στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, στην οποία απεικονίζεται ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είναι εντελώς αποστεωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι.

Έκρυβαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα

Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου γηροκομείου ήταν μόλις για 16 άτομα ωστόσο στην πραγματικότητα υπήρχαν πάνω από 50 και κάθε φορά που γινόταν έφοδος για να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα και με γυψοσανίδες έκλειναν τους χώρους για να μην τους βρίσκουν στον έλεγχο.

 

 

Παράλληλα τα παραπάνω πιστοποιούνται και από καταθέσεις υπαλλήλων οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το να βάζουν τις γυψοσανίδες

Την ίδια ώρα δραματική είναι η κατάσταση σε σχέση και με το τι έκαναν με τις παράνομες συνταγογραφήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καταγραφές που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία σύμφωνα με τις οποίες σε γυναίκα χορηγούσαν φάρμακα για τον προστάτη και σε ηλικιωμένο χορηγούσαν φάρμακα για την εμμηνόπαυση.

Υπολογίζεται ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικής Ασφάλισης που εκεί θα αποτυπώνεται πιο καθαρά το μέγεθος της κατάστασης.

«Με χτυπούσαν αλύπητα -΄Έτρωγα ξερά κρεμμύδια» – Συγκλονίζει πρώην τρόφιμος του γηροκομείου στα Χανιά

Τον εφιάλτη που έζησε το γηροκομείο του τρόμου στα Χανιά της Κρήτης περιγράφει ένας 76χρονος, πρώην φιλοξενούμενος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγος του Ελένη, μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους πραγματικά συγκλονίζουν. Μάλιστα, «νεκροταφείο» αποκαλούσαν οι ίδιοι το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.

«Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο να πάμε για μπάνιο έβλεπες τα φέρετρα. Τα φέρετρα, τις κάσες. Σειρά στο υπόγειο» εξηγεί με τρεμάμενη φωνή, ο 76χρονος Χρήστος Δερμιτζάκης περιγράφοντας τους 3 εφιαλτικούς μήνες που έζησε στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων.

Βρώμικοι και πνιγμένοι ανάμεσα στις δικές τους ακαθαρσίες, δεμένοι και ανήμποροι οι ηλικιωμένοι είχαν να αντιμετωπίσουν λεκτική και σωματική κακοποιήση – μετά από μία ολόκληρη ζωή βρέθηκαν να ξυλοκοπούνται άγρια χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν όντας ακινητοποιημένοι και υπο την επήρεια ισχυρών φαρμάκων.

«Ξύλο; Ξύλο. Με χτυπούσανε αλύπητα. Στους κώλους. Αυτό είναι κολαστήριο. Δεν είναι ίδρυμα. Κολαστήριο», περιγράφει δραματικά προσθέτοντας ότι «έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Δάγκωνα κρεμμύδια από την πείνα μου. Από την πείνα μου».

 

 

Ο Χρήστος Δερμιτζάκης, μέσα σε 3 μήνες έχασε 40 κιλά. Τώρα, από την ασφάλεια του σπιτιού του αλλά αποστεωμένος και με μολύνσεις από τις ακαθαρσίες θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο Γηροκομείο των Χανίων.

Εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του Γηροκομείου, οι γέροντες και οι γιαγιάδες προσεύχονταν, καλούσαν σε βοήθεια μα δεν ήταν κανείς εκεί για να τους ακούσει.

«Φωνάζαν οι γυναίκες. Φωνάζαν βοήθεια, βοήθεια γιέ μου γιε μου γιε μου, παιδί μου», εξηγεί η σύζυγός του.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα