Γκέιτς και Μπέζος ενώνουν τις δυνάμεις τους!

Οι δισεκατομμυριούχοι προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο

Δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος, αναζητούν διαρκώς την καταλληλότερη επένδυση για τα κεφάλαιά τους. Μία από τις τελευταίες επιχειρηματικές τους προσπάθειες έχει να κάνει με ένα όχι και τόσο δημοφιλές… σώμα, τα βακτήρια! Αλλά οι Μπέζος και Γκέιτς είναι βέβαιοι πως οι παρεξηγημένοι αυτοί μικροοργανισμοί είναι σε θέση να σώσουν τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Business Insider σε σχετικό δημοσίευμά του, αν η τεχνολογία προοδεύσει όπως αναμένεται, τα βακτήρια θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον της ενέργειας και της γεωργίας, μειώνοντας την περιβαλλοντική ρύπανση, προστατεύοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη, μειώνοντας το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και εξοικονομώντας ενέργεια.

Τον Σεπτέμβριο μια ομάδα δισεκατομμυριούχων επενδυτών, όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μίκαελ Μπλούμπεργκ, επένδυσαν 1 δισ. δολ. σε εννέα startup ενέργειας. Οι επενδύσεις αποτελούν μέρος ενός ταμείου που δεν απαιτεί από τις εταιρείες να επιστρέψουν την επένδυση παρά μετά από 20 χρόνια. Αυτό δίνει στους επιστήμονες και τους μηχανικούς τον απαιτούμενο χρόνο να βελτιώσουν τις απαιτούμενες τεχνολογίες παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτής της χρηματοδότησης, η καλιφορνέζικη εταιρεία «Pivot Bio» συγκέντρωσε 70 εκατ. δολ. Για την έρευνα της στα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια.

Ειδικότερα, η Pivot Bio εντόπισε ένα σημαντικό πρόβλημα στη γεωργική βιομηχανία: Οι αγρότες χρησιμοποιούν υπερβολικά πολύ λίπασμα.

«Ένα φυτό είναι σαν ένα ανθρώπινο ον, καθώς μεγαλώνει, έχει διαφορετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξή του, σχολιάζει ένας από τους επικεφαλής της Pivot Bio. «Στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου, το φυτό είναι έφηβος – πρέπει να του δώσετε θρεπτικά συστατικά όσο πιο γρήγορα μπορείτε, για να μεγαλώσει πιο γρήγορα».

Όταν όμως τα φυτά έχουν αναπτυχθεί πολύ, οι αγρότες δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στο χωράφι, με αποτέλεσμα τα αζωτούχα λιπάσματα να παραμένουν στο έδαφος περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται.

Αυτό το λίπασμα απελευθερώνει στη συνέχεια το οξείδιο του αζώτου, ένα είδος αερίου του θερμοκηπίου που είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο διαλύεται και σε ποτάμια και ρέματα, δεσμεύοντας το οξυγόνο στο νερό, με αποτέλεσμα να μην επιβιώνει κανένα θαλάσσιο ζώο. Είναι, εξάλλου, τοξικό και για τον άνθρωπο: Η επαφή με το μολυσμένο νερό μπορεί να προκαλέσει επώδυνα εξανθήματα, ενώ η κατάποση του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ ή στα νεφρά.

Η Pivot Bio έχει ανακαλύψει ένα βακτήριο που μειώνει την ανάγκη για αυτά τα επικίνδυνα λιπάσματα. Τα βακτηρίδια αυτά έχουν κρυφτεί στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, αλλά η χρήση λιπασμάτων τα έχει αδρανοποιήσει.

Με γενετική τροποποίηση των βακτηρίων, η Pivot Bio βοηθάει στην ενεργοποίηση των βακτηρίων αυτών με την παρουσία αζωτούχων λιπασμάτων. Οι γεωργοί μπορούν να ψεκάζουν αυτά τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια σε υγρή μορφή, πάνω στη σοδειά.

Μόλις ο σπόρος βλαστήσει και βγει η ρίζα του φυτού, τα μικρόβια καλύπτουν το ριζικό σύστημα σα γάντι, παρέχοντας τροφή στο φυτό σε ημερήσια βάση, μειώνοντας την ανάγκη για λιπάσματα.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά άρθρα