“Γκρεμίζεται” η στερλίνα

Φόβοι παγκοσμίως γιατί «φουντώνει» το Brexit

Yποχωρεί έναντι του δολαρίου και του γιεν η στερλίνα, λόγω της συνεχούς αυξανόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Kατρακυλά η στερλίνα

Ο δείκτης μεταβλητότητας που μετρά τις αλλαγές στο νόμισμα έχει χτυπήσει ιστορικά επίπεδα, και μάλιστα τείνει να πλησιάσει σ’ εκείνο που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Και αυτό γιατί οι επενδυτές έχουν τρομάξει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τις αποδόσεις που δείχνουν αυξημένες τις πιθανότητες του Brexit.

Τη Δευτέρα, η στερλίνα υποχώρησε στο ιστορικότερο χαμηλό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων έναντι του δολαρίου και στο χαμηλότερο τριετές έναντι του γιεν.

«Περιμένουμε τις νέες δημοσκοπήσεις για να κινηθούμε πιο επιθετικά απ’ ό,τι πριν», είπε ο Χαράλαμπος Πισσούρος, ανώτερος αναλυτής της IronFX Global. «Αν νέες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν έναν αμφίρροπο αγώνα μεταξύ των δύο εκστρατειών καθώς πλησιάζουμε την ημέρα της ψηφοφορίας, και με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα είναι πιθανόν να είναι ακόμη πιο αβέβαιο, είναι πιθανό η μεταβλητότητα στη στερλίνα να διαφοροποιηθεί περαιτέρω», κατέληξε.

Οι πιθανότητες οι αγορές να ξυπνήσουν στις 24 Ιουνίου χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανές, επισημαίνει οικονομικός αναλυτής του BBC.

Στο στρατόπεδο υπέρ του Βrexit, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η λίρα έχει απλά υποχωρήσει στα επίπεδα εκείνα που σημειώθηκαν και τον Μάρτιο που μας πέρασε.

Ο Joe Rundle, επικεφαλής των συναλλαγών στο ETX Capital, δήλωσε ότι οι αγορές βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό για το ενδεχόμενο ενός Brexit και πως γίνονται προσπάθειες για να ανακάμψουν από τα ιστορικά χαμηλά που μοιάζουν με εκείνα του Απριλίου.

Οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ έχουν επηρεάσει επίσης τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε 3,5% χαμηλότερα, ενώ ο κύριος δείκτης του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,5%.

Ωστόσο, η αντίδραση στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου ήταν ψύχραιμη, με τον δείκτη να βρίσκεται προς τα κάτω κατά 0,3% στην πρωινή διαπραγμάτευση.

Φάρατζ: Το Brexit είναι στο δρόμο της νίκης

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ βρίσκεται «στον δρόμο της νίκης». Έδωσε ξανά έμφαση στην ενδοκοινοτική μετανάστευση, λέγοντας ότι ακόμα και αν στο παρελθόν η μετανάστευση τόνωσε τη βρετανική οικονομία, οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα δέχονται μεγαλύτερη πίεση σήμερα σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Όπως σημείωσε, πέρα από το ΑΕΠ υπάρχει και το μέτρο της ποιότητας ζωής, εννοώντας ότι οι μετανάστες το υποβαθμίζουν.

Καταστροφή το Brexit για τις μικρές επιχειρήσεις

Eνα Brexit θα μπορούσε να ήταν καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος της Tesco, John Allan. Ο πρόεδρος της Tesco, ενός από τα μεγαλύτερα λόμπι άσκησης πίεσης στο Λονδίνο, προειδοποίησε για “καταστροφικές” συνέπειες με δυσμενή αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας υπέρ του Brexit στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο δείχνουν περισσότερα σημάδια νευρικότητας στην πορεία προς το κρίσιμο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, με τις αγορές της Ευρώπης να βρίσκονται κυριολεκτικά με τη πλάτη στον τοίχο έπειτα και από τις ολονύκτιες απώλειες των χρηματιστηρίων της Ασίας.

Ο κ. Allan δήλωσε στο BBC ότι ενδεχόμενη αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες και στο τομέα της τεχνολογίας. «Αυτό που είναι εντυπωσιακό για μένα είναι οι έντονες ανησυχίες των μικρών επιχειρήσεων, για τις οποίες ένα-δύο χρόνια αβεβαιότητας ή ίσως περισσότερο θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικά για μια επιχείρηση που βρίσκεται ακόμη στην ανάπτυξη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα το ξεπεράσουν, ενδεχομένως αρχικά να μην μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη, αλλά θα επιβιώσουν. Πολλές νέες επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, δημιουργικό, τεχνολογία, αλλά και υπηρεσίες διαδικτύου – το ενδεχόμενο να περάσουν στο στάδιο όπου πλέον αυτό το ενδεχόμενο να μην είναι εφικτό, είναι ορατό», προειδοποίησε ο κ. Allan.

Τι δείχνουν τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις

Η πιθανότητα μιας βρετανικής ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 68,5%. Τα σημερινά στοιχεία καταγράφουν πτώση περίπου 10 μονάδων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αποδόσεις στοιχημάτων της Betfair.

Η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκε περίπου στο 70% το Σάββατο έπειτα από δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Independent, που έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ενώ οι αποδόσεις στοιχημάτων δείχνουν σταθερά νίκη για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, έρευνες κοινής γνώμης παρουσιάζουν μέχρι τώρα αντιφατικές εικόνες για το πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί.

Σχετικά άρθρα