“Γκρεμίζεται” η τιμή του πετρελαίου

Κούρσα καθόδου με νέες κατώτερες τιμές σε βενζίνη και άλλα υποκατάστατα

Χωρίς φρένα συνεχίζεται η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας ακόμη και στα 45$ το βαρέλι .Οι τιμές του πετρελαίου είχαν πέσει περίπου 5% μόνο τη Δευτέρα, παρατείνοντας τις ρευστοποιήσεις που πλήττουν την αγορά πετρελαίου από τα μέσα του 2014. Οι αναλυτές περιορίζουν τις προβλέψεις για τις τιμές και προειδοποιούν για έναν παρατεταμένο κορεσμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου που θα επεκταθεί μέσα στο 2015.

«Οι επενδυτές φοβούνται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή που θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση», τονίζει η οικονομολόγος Vyanne Lai της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας. Όπως ανέφερε, στην υπάρχουσα κατάσταση που η μεταβλητότητα είναι υψηλή, οι επενδυτές δεν παίρνουν κάποια κατεύθυνση για να δείξουν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να ισχυροποιηθούν και είναι μάταιο να «προσπαθήσουμε να επιλέξουμε μια τιμή που θα σταματήσει η πτώση».

Σήμερα, εξάλλου, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου και τυχόν σημαντικές αναθεωρήσεις της παγκόσμιας ζήτησης ή προσφοράς πετρελαίου θα μπορούσαν να αλλάξουν τις τιμές.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρή εισαγωγέας πετρελαίου , τα χαμόγελα περισσεύουν τόσο στους καταναλωτές όσο και και στους επαγγελματίες. Έτσι σήμερα με βάση τις τιμές που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και με 0,80 ευρώ το λίτρο, ενώ στο ντίζελ κίνησης η τιμή έχει σπάσει το φράγμα του 1 ευρώ. Η αμόλυβδη έφτασε στο 1,25 ευρώ το λίτρο . Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα οφέλη στις εταιρίες μεταφορών όπου βλέπουν το κόστος τους να μειώνεται μέρα με την μέρα, ενώ ωφελημένη με κέρδη που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι και η ΔΕΗ όπου σήμερα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στην χώρα μας.

Παράλληλα ανέλπιστα κέρδη φαίνεται να έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός αφού η δαπάνη για προμήθεια πετρελαίου είχε προϋπολογιστεί πριν από 2 μήνες στα 90 $ το βαρέλι.

Wall Street Journal: Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου ταρακουνάει τις αγορές

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της Wall Street Journal (WSJ).

Η πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει συμπαρασύρει μετοχές πετρελαϊκών εταιριών και κρατικά ομόλογα ενώ παράλληλα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στο ρούβλι.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέχουν παρά τις απώλειες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία, υπογραμμίζει η WSJ.

Ωστόσο, οι μετοχές εταιρειών του κλάδου ενέργειας (πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου) υποχωρούν κατά 1% την ώρα που τα συμβόλαια Μαρτίου για το πετρέλαιο μπρεντ μειώθηκαν κατά 3,9% στα 46,79 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας.

«Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου παραμένει η μεγαλύτερη είδηση στις διεθνείς αγορές και ακόμη δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό θα σταματήσει» τονίζει ο Ίαν Ουίλιαμς, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Peel Hunt, μιλώντας στην εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας μειώνονται, αναφέρει η WSJ.

«Κανένας από τους παράγοντες που συμπιέζουν διαρκώς την απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεν δείχνει να αλλάζει σύντομα» σχολιάζει ο Ατζέι Ραγιαντχιάκσα, στρατηγικός αναλυτής της Barclays, σύμφωνα με την WSJ.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, τα νομίσματα που συνδέονται με το πετρέλαιο «υποφέρουν» επίσης. Το ρούβλι υποχώρησε 3% με την ισοτιμία να ξεπερνά τα 65 ρούβλια ανά δολάριο.

Η νορβηγική κορόνα υποχώρησε ελαφρώς έναντι του ευρώ αλλά και του δολαρίου ενώ το ευρώ κάλυψε μέρος από το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου, του οποίου η κούρσα ανόδου σταμάτησε, σχολιάζει η WSJ.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα