“Γκρεμίζεται” το Χρηματιστήριο

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες

Με “βουτιά” 6,92% στις 720 μονάδες (ώρα 11:12) κινείται η ελληνική αγορά το πρωί της Δευτέρας, με τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες την Κυριακή. Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κάτω από τις 722 μονάδες – ένα σημείο στήριξης, που αν διασπαστεί καθοδικά ανοίγει το δρόμο για τις 656 μονάδες.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών κανείς πλέον δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί η κάθε πλευρά που ρίχνει το “μπαλάκι” η μία στην άλλη. Οι πυροσβεστικές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι μπορεί ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν την πτώση ενώ ερωτηματικό παραμένει πώς θα κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από το πρωί, οι ξένοι επενδυτές σε επικοινωνία με τους Έλληνες διαχειριστές τονίζουν ότι, οδεύουμε προς πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα είναι τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή την περίπτωση. Με άλλα λόγια, είτε τα ελληνικά κόμματα θα προχωρήσουν σε μια κοινή στάση έναντι των δανειστών είτε οι δανειστές θα προχωρήσουν σε σκληρές λύσεις έναντι της χώρας.

Οι τραπεζικές μετοχές και τα warrants άνοιξαν με βαθιά βουτιά και απο ότι, φαίνεται στον τζίρο οι αγοραστές δεν βιάζονται. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς με -14,84% στα 0,3500 ευρώ, η Εθνική κινείται με απώλειες 10,48% στα 0,94 ευρώ, η Alpha Bank με πτώση 10,42% στα 0,2580 ευρώ και η Eurobank με πτώση 12,21% στα 0,1150 ευρώ.

Απώλειες άνω του 8% για την Τέρνα Ενεργειακή και τον Ελλάκτωρ. Σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo, ΕΧΑΕ, Grivalia Properties και ΓΕΚ Τέρνα η πτώση κυμαίνεται από 6%-7%.

Στο -5% κινούνται η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΜΕΤΚΑ και τα ΕΛΠΕ. Απώλειες 4,17% για τον ΟΠΑΠ, -4,77% για τον ΟΤΕ και -4,84% για τον Τιτάνα.

Ο συνολικός τζίρος ανέρχεται σε 10-11 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου αυξάνεται κατά 120 μονάδες βάσης στο 26,5%.

πηγή:newmoney.gr

Σχετικά άρθρα