21.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

H μοίρα γράφεται… στο χέρι μας;

Του Ανδρέα Παπαμιμίκου, Δικηγόρου

Οι σκέψεις που ακολουθούν, με βρίσκουν στο γραφείο της Αθήνας ενδιάμεσα στις διακοπές μου. Στο παρελθόν αυτή την πόλη την έχω ζήσει αρκετά, καθώς έχω εργαστεί για καιρό εδώ, η σκέψη μου όμως και απόψε είναι στην Θεσσαλονίκη. Μου μοιάζει αρχικά οξύμωρο, να μιλώ για την Θεσσαλονίκη από ένα γραφείο στο κέντρο της Αθήνας στην οποία οι Θεσσαλονικείς μάθαμε να της φορτώνουμε τα δεινά μας.

Γρήγορα όμως συνειδητοποιώ, πως αλλού βρίσκεται το οξύμωρο. Βρίσκεται στο βολικό των απλοϊκών δικαιολογιών που σε «απαλλάσσουν» από τις ευθύνες σου, στην εύκολη επιλογή του «κατηγορώ», που σε «βγάζει» από τη δυσκολία των «χτίζω» και «δημιουργώ». Έχοντας σπουδάσει, εργαστεί, και ζήσει είκοσι συνολικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με κάποιες ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και στην Αθήνα, αντιλαμβάνομαι σε βάθος τα χρόνια προβλήματα που γέννησε και διαρκώς αναπαράγει αυτή η νοσηρή νοοτροπία της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Αισθάνομαι όμως πως σήμερα, μαζί με την πλειοψηφία των συμπολιτών μου, έχουμε κουραστεί να ακούμε πως για όλα φταίνε οι άλλοι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κέντρα αποφάσεων. Οχι πως δεν έχουν το δικό τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αλλά δεν μιλώ για αυτό. Αναφέρομαι στο τι κάνουμε εμείς. Προσωπικά δεν συμβιβάστηκα ποτέ με αυτή τη νοοτροπία.

Το τι κάνουν οι άλλοι ασφαλώς και με απασχολεί αλλά δεν μπορεί και να με ακινητοποιεί. Σκέφτομαι μόνο εκείνα που μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη Θεσσαλονίκη, για να είμαστε ευτυχισμένοι στην πόλη μας στις γειτονιές που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, διασκεδάζουμε. Για αυτή την πόλη που έχει τα πάντα, όμως πολλές φορές μοιάζει να μην έχει τίποτα. Που έχει αυτή τη θάλασσα και απλώς την κοιτάζει, χωρίς να την αξιοποιεί. Που έχει αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά δεν την αναδεικνύει, παρα μερικές φορές τη θυμάται. Για αυτή την πόλη που έχει τεράστιες δυνατότητες, όμως δεν τις διεκδικεί, τις βλέπει απλά να περνούν και να χάνονται. Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν και δεν περιμένω από τους άλλους να μας πουν πως θα γίνει καλύτερη η ζωή μας , γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι όλα είναι στο χέρι μας.

Στο χέρι μας είναι, να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως ένα δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη, παρέχοντας εξαιρετικές υπηρεσίες. Να αναδείξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Τον Ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό, με τη συντήρηση και προβολή ιστορικών τόπων και μνημείων, όπως η Άνω Πόλη με τα αρχαία τείχη της που μπορεί να γίνει ισχυρός πόλος έλξης. Τον γαστρονομικό και city-break τουρισμό, με τα χιλιάδες καταστήματα, στο ιστορικό κέντρο αλλά και στις παραδοσιακές συνοικίες που μπορούν να ξαναζωντανέψουν.

Στο χέρι μας είναι η αγορά Μοδιάνο με τα διπλανά κτίρια να γίνει η σύγχρονη «σκεπαστή αγορά» της Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών, των επισκεπτών, των παραγωγών και των εμπόρων.

Στο χέρι μας είναι, στο χώρο της ΔΕΘ να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο εμπορικό πάρκο, με χώρους πρασίνου και δραστηριότητες για την οικογένεια και τα παιδιά. Να βοηθήσουμε όλοι στην επίλυση του κυκλοφοριακού ξεκινώντας από το αυτονόητο του να μην διπλοπαρκάρουμε. Παράλληλα, να δημιουργήσουμε περισσότερες οργανωμένες θέσεις στάθμευσης και να επεκτείνουμε οργανωμένα και όχι αποσπασματικά το δίκτυο πεζοδρόμων, τις λεωφορειολωρίδες και τους ποδηλατόδρομους σε κάθε γειτονιά.

Στο χέρι μας είναι, να διατηρούμε καθαρή τη Θεσσαλονίκη και να μην πετάμε παντού και ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας. Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα συγκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, όπως γίνεται σε κάθε ανεπτυγμένη πόλη στην Ευρώπη και τον κόσμο. Να φωτίσουμε τους δρόμους, τα ιστορικά κτίρια, τα μνημεία μας, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές. Να γίνει η πόλη πιο φιλική για όλους και φυσικά για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στο χέρι μας είναι, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες αθλητικές υποδομές, ανοιχτές στους νέους, για να μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, να αθληθούν. Να ξανακάνουμε τη Θεσσαλονίκη ισχυρή αθλητική δύναμη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τις ομάδες μας πρωταγωνίστριες που κατακτούν πρωταθλήματα στη χώρα.

Στο χέρι μας είναι, να αναδείξουμε την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορική διαδρομή αιώνων της Θεσσαλονίκης, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τους σύγχρονους ιστορικούς σταθμούς, όπως μέσω της συνεισφοράς μας στη δημιουργία του τρίτου μεγαλυτέρου στον κόσμο Μουσείου του Ολοκαυτώματος. Και παράλληλά, να αξιοποιήσουμε πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα για να βελτιώσουμε τις γειτονιές, τα δημόσια κτίρια, αλλά και για να αξιοποιήσουμε επιτέλους το παραλιακό μέτωπο της πόλης, με τη δημιουργία μαρίνων και την ανάπτυξη της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Στο χέρι μας είναι, να ενισχύσουμε τις εξαγωγές, να αναπτύξουμε τις συνδυασμένες μεταφορές και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και την αναβάθμιση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, του Αεροδρομίου Μακεδονία και των άλλων βασικών υποδομών όπως το σιδηροδρομικό και οδικό μας δίκτυο.

Στο χέρι μας είναι, να συνδέσουμε την έρευνα και τη γνώση που παράγουν τα Πανεπιστήμια μας με τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά, για να αναπτύξουμε καλύτερα, πιο καινοτόμα και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας clusters και οικονομικές ζώνες για startup επιχειρήσεις. Να υποστηρίξουμε με κίνητρα και προγράμματα τις εκατοντάδες υγιείς επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ώστε να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στο χέρι μας είναι να στηρίξουμε το σύγχρονο πολιτισμό, τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες της πόλης μας που δημιουργούν και πρωτοπορούν στη πόλη που αναδεικνύει διαχρονικά νέα ρεύματα στις τέχνες, όπως στη μουσική, το θέατρο, τη φωτογραφία. Και αναρωτιέται εύλογα κάποιος: «Τόσο εύκολα είναι αυτά;» Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και απαντώ πρώτος εγώ: Σίγουρα δεν είναι εύκολα!

Εξαρτάται όμως αποκλειστικά από ΕΜΑΣ. Από τους επενδυτές. Από τους επιχειρηματίες και τους μαγαζάτορες. Από τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Από τους επαγγελματίες, τους ηλεκτρολόγους, τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους ταξιτζήδες. Από τους πολιτικούς και τους ανθρώπους που βγαίνουν μπροστά για να δώσουν και όχι για να κερδίσουν. Από όλους τους φορείς και τους θεσμούς της πόλης. Από την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη.

Αρκεί να μοιραστούμε το ίδιο όραμα. Αρκεί να βάλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την αγάπη μας για την πόλη μας. Να αποφασίσουμε πως δεν μας νοιάζει ούτε η Αθήνα, ούτε το χρώμα της κάθε κυβέρνησης. Να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια, τις ίντριγκες, τους τσακωμούς, την αδιαφορία. Να δούμε το κοινό συμφέρον έναντι του προσωπικού. Να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλο. Να αφήσουμε πίσω μας τους διαχωρισμούς Βόρειοι και Νότιοι. Γιατί είμαστε Έλληνες, Έλληνες Μακεδόνες Θεσσαλονικείς. Γιατί η μοίρα μας τελικά, γράφεται από το δικό μας χέρι!

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα