14.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πολιτικοί με υπέρογκες καταθέσεις στο εξωτερικό!

Τη Δευτέρα, σε μια περίοδο κατά την οποία το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει να ασφυκτιά και να ψάχνει ανάσες ρευστότητας, η επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. «Με τον θεσμικό σας ρόλο, σας καλώ να ζητήσετε από όλους τους Ελληνες βουλευτές και τα μέλη της κυβερνήσεως που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να επιστρέψουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους στη χώρα μας, ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον και παράδειγμα προς όλους τους συμπολίτες μας», ανέφερε εν ολίγοις η επιστολή, που ενέτεινε αφενός την καχυποψία απέναντι στο πολιτικό σύστημα και επανέφερε αφετέρου στη δημόσια συζήτηση ένα ερώτημα μείζονος πολιτικής και ηθικής τάξης: «Εχουν οι Ελληνες πολιτικοί καταθέσεις στο εξωτερικό;».

Η απάντηση είναι «ναι» και προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων πολιτικών που δημοσίευσε η Βουλή στα τέλη του 2013. Μέσω αυτών είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και το 2012, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού και οι ελληνικές τράπεζες στα όρια της κατάρρευσης, λόγω της τεράστιας εκροής καταθέσεων, δεκάδες Ελληνες πολιτικοί επέλεξαν την ασφάλεια του εξωτερικού, διατηρώντας ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Οπως προκύπτει από τα «πόθεν έσχες» του 2013 (οικ. έτος 2012), οι καταθέσεις του εξωτερικού που δηλώθηκαν έχουν συνολικά ως εξής: 7.226.779 ευρώ, 639.656 δολάρια ΗΠΑ, 1.128.638 λίρες Αγγλίας και 69.024 ελβετικά φράγκα, με βάση τον πίνακα που δημοσιεύεται παρακάτω.

Τα ποσά αυτά ασφαλώς και δεν θα έλυναν το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά στα «πόθεν έσχες» όλα έγιναν, πέραν πάσης αμφιβολίας, με νόμιμο τρόπο (πώς αλλιώς, όταν οι λογαριασμοί δηλώνονται κανονικότατα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης), η πρακτική και μόνο είναι αρκετή για να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το αιώνιο ερώτημα: «Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;».

Στην γκάμα αυτών που διατηρούσαν εν μέσω κρίσης ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, με καταθέσεις ακόμα και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνονται πολιτικοί από σχεδόν όλους τους χώρους. Δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις αποτελούν πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Κώστας Σημίτης και ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ βαρύνουσα σημασία έχει και το γεγονός ότι στην άτυπη αυτή λίστα περιλαμβάνονται ονόματα κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου της σημερινής κυβέρνησης και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάντια Βαλαβάνη και Θεανώ Φωτίου. Οι δε λογαριασμοί περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα νομισμάτων, καθώς, πέρα από τις καταθέσεις σε ευρώ, υπάρχουν καταθέσεις τόσο σε δολάρια Αμερικής όσο και σε ελβετικά φράγκα.

Ολοι πλέον αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα «πόθεν έσχες» του 2014, τα οποία η Βουλή έχει καθυστερήσει προκλητικά να δημοσιοποιήσει, για να διαπιστωθεί αν και ποιοι από όσους περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα έφεραν πίσω τα χρήματά τους. Οσον αφορά στους νέους υπουργούς, όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, οι δηλώσεις τους θα δημοσιευθούν μετά από δύο χρόνια περίπου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αν κάτι, πάντως, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι μεταξύ των πολιτικών που στη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης για το 2012 περιέλαβαν και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού βρίσκονται αρκετοί πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και πολιτικοί αρχηγοί, με τον Κώστα Σημίτη και τον Λουκά Παπαδήμο να προτιμούν τις γερμανικές τράπεζες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε για το 2012 τραπεζικό λογαριασμό στη γερμανική τράπεζα Volksbank, ενώ το ύψος των καταθέσεων ανερχόταν στα 63.927 ευρώ.

O πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε καταθέσεις ύψους 389.687 ευρώ στη γερμανική τράπεζα Commerzbank, ενώ ο διάδοχός του υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στο δικό του «πόθεν έσχες» για το 2012 δήλωσε καταθέσεις ύψους 24.242 ευρώ στη γαλλική Credit Lyonnais. Χρήματα στο εξωτερικό είχε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από τη θητεία του ως ευρωβουλευτή.

Ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι και το 2011 είχε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό στη βελγική KBC, με καταθέσεις ύψους 285.000 ευρώ, ωστόσο στις αρχές του 2012, εν μέσω κρίσης, τα χρήματα επαναπατρίστηκαν και βρίσκονται πλέον σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Υψηλές καταθέσεις στην HSBC, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για το ελληνικό ή για ξένο κατάστημα, είχε το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, η σύζυγος και η κόρη του δήλωσαν καταθέσεις ύψους 84.444 λιρών Αγγλίας, 141.386 ευρώ και 127.000 δολαρίων στην HSBC. Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος διατηρούσε τον λογαριασμό που είχε ανοίξει προφανώς στο Βέλγιο λόγω της θητείας του ως ευρωβουλευτή του ΚΚΕ τη δεκαετία του ’80, με τις καταθέσεις να ανέρχονται, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, στα 198.645 ευρώ.

Μετοχές και μερίδια στο εξωτερικό

Για τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος απευθύνθηκε με σχετική επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής, ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα χαρτοφυλάκια πολλών βουλευτών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό. Από τα χαρτοφυλάκια που ξεχωρίζουν είναι αυτό του νυν υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος έχει «ρίξει» 376.000 ευρώ επενδύοντας σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων σε ξένες επενδυτικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως η BlackRock και η Morgan Stanley. Εξίσου «βαρύ» ήταν το 2012 και το χαρτοφυλάκιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με συνολική αξία κτήσης 457.700 ευρώ και 107.000 αγγλικών λιρών. Από αυτό ξεχωρίζουν οι επενδύσεις σε BlackRock και JP Morgan για μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και τα ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επενδύσεις στο εξωτερικό με τοποθετήσεις σε αγορές της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας δήλωνε τότε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Αίσθηση προκαλούν και οι επενδύσεις της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, στο «πόθεν έσχες» της οποίας δηλώθηκαν για το 2012 ομόλογα του Καναδά και των ΗΠΑ.

Προτιμούν το ευρώ, αλλά και τη λίρα

Στην άτυπη λίστα με τους πολιτικούς που διατηρούσαν το 2012 τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα της σημερινής πολιτικής ζωής.

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε για το 2012 καταθέσεις ύψους 18.634 λιρών Αγγλίας στη Citibank και 12.200 λιρών στη NatWest.

Τεράστια αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου πως η νυν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη το 2011 είχε στείλει εμβάσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας την είτε να τον διαψεύσει είτε να παραιτηθεί.

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης της κ. Βαλαβάνη για το 2012 υπάρχουν όντως καταθέσεις στην HSBC σε λίρες Αγγλίας, ύψους 363.879 λιρών, ενώ η υπουργός δεν διέψευσε ποτέ αυτές τις καταγγελίες, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα χρήματα προέρχονται από την πώληση ενός ξενοδοχείου. Καταθέσεις σε λίρες έχει δηλώσει για το 2012 η νυν αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με 109.000 λίρες στη βρετανική NatWest.

Υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού δήλωσε για το 2012 και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Ν.Δ δήλωσε 803.785 ευρώ στην Deutsche Bank, ενώ στο «πόθεν έσχες» της υπάρχει ακόμα ένας λογαριασμός, ύψους 197.744 ευρώ, στην Hypovereinsbank, για τον οποίο όμως η κυρία Μπακογιάννη έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για λογαριασμό του δολοφονηθέντος Παύλου Μπακογιάννη από ασφάλεια ζωής, που κληρονομήθηκε από την ίδια και τα παιδιά τους.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν παρουσιάζει κίνηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα, καταθέσεις ύψους 26.678 δολαρίων στην East Cambridge Savings Bank δήλωσε για το 2012 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ 205.733 λίρες Αγγλίας σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του στη βρετανική Abbey Santander δήλωσε το 2012 ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε μια περίοδο πάντως που είχε εγκαταλείψει την πολιτική.

Καταθέσεις στην Deutsche Bank ύψους 140.460 ευρώ δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι καταθέσεις σε ξένες τράπεζες της νυν βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής της κατάστασης, η κυρία Ασημακοπούλου για το 2012 διέθετε 275.370 δολάρια ΗΠΑ στις Wells Fargo, Citibank ΝΥ και BNP Paribas, ενώ στην τελευταία τράπεζα είχε και άλλες καταθέσεις ύψους 39.408 ευρώ, όλες από κληρονομιά.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του… κόσμου

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος για το 2012 δήλωσε καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ στην Deutsche Βank, η Λούκα Κατσέλη 25.564 ευρώ στην Chase ΝΥ και η νυν υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά είχε 11.590 δολάρια στην Chase Morgan Illinois. Κοινό λογαριασμό με τη σύζυγο και τα παιδιά του, ύψους 253.255 ευρώ, στη γερμανική Deutsche Bank δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛ Παναγιώτης Μελάς, ενώ λογαριασμό στην Commerzbank, ύψους 38.733 ευρώ, δήλωσε και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη. Κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του, ύψους 91.000 ευρώ στη Sparkasse, είχε το 2012 ο πρώην πλέον βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πασχαλίδης, ενώ 30.000 ευρώ στη βελγική KBC δήλωσε ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Θανάσης Σκορδάς.

Επίσης, 182.624,97 ευρώ στην Alpha Bank London Limited είχε o Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ ενεργό λογαριασμό σε αγγλική τράπεζα από τα χρόνια των σπουδών του διατηρούσε και ο Χρίστος Δήμας της Ν.Δ., δηλώνοντας 6.487 λίρες στη National West. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, όμως, και οι περιπτώσεις αρκετών πρώην ευρωβουλευτών, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκαταλείψει χρόνια τις Βρυξέλλες, επέλεξαν να διατηρούν ενεργούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στις βελγικές τράπεζες. Μεταξύ αυτών, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος για το 2012 δήλωσε καταθέσεις ύψους 242.124 ευρώ στην ING και η Κατερίνα Μπατζελή με 25.622 ευρώ και 69.024 ελβετικά φράγκα στην KBC.

Στην ίδια τράπεζα καταθέσεις ύψους 295.000 ευρώ δήλωσε και ο πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου Χρ. Παπουτσής. Ενεργό τον λογαριασμό του στις Βρυξέλλες, αλλά με μόλις 500 ευρώ, διατηρούσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Σηφουνάκης με 29.000 ευρώ, ο Πέτρος Ευθυμίου του ΠΑΣΟΚ με 102.010 ευρώ, o Πάνος Μπεγλίτης με 2.711 ευρώ, αλλά και η Αννα Διαμαντοπούλου με 36.000 ευρώ. Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω αποτελεί ο πρώην -πλέον- βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος έλαβε 1 εκατομμύριο ευρώ ως συνταξιοδοτική αποζημίωση από την ολλανδική τράπεζα ABN-AMRO, στην οποία εργαζόταν επί 35 χρόνια, αλλά τα τοποθέτησε στην Ελληνική Τράπεζα και τα δήλωσε κανονικά στο «πόθεν έσχες» του 2013.

H λιστα

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: 198.645 € στην KBC

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (σύζυγος και κόρη): 84.444 £, 141.386  και 127.000 $ στην HSΒC (άγνωστο αν πρόκειται για το ελληνικό υποκατάστημα)

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: 389.687 € στην Commerzbank

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: 24.242 € στην Credit Lyonnais

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: 63.927 € στη Volksbank

Σύνολα: 817.887 €,
84.444 £, 127.000 $

ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: 26.678,61 $ στην Εast Cambridge Savings Bank

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (συνδικαιούχος η σύζυγος): 205.733 £ στην Abbey Santander

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: 2.115,07 £ στην Αlpha Αγγλίας, 140.460 € στην Deutsche Bank

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: 18.333,18 $ στη Wells Fargo, 2.090,88 $ στη Citibank ΝΥ, 39.408 € και 254.947 $ στην BNP Paribas

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: 363.879 £ στην HSBC

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: 6.487 £ στη National West

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 1.441 € στην BNP, 36.000 € στην ING

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: 102.010 € στην ΚΒC

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: 242.124 € στην ΙΝG

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: 25.564 € στην Chase NY

ΓΙΩΡΓΟΣ KOΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: 100.089 € στην Deutsche Bank

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: 11.590 $ στην Chase Morgan Illinois

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: 40.000 € στην ΙΝG Βρυξελλών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: (σύζυγος και τέκνα) 253.255 € στην Deutsche Bank

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: 197.744 € στην Hypovereins, 803.785 € στην Deutsche Βank

ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ: 38.733 € στην Commerzbank

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: 25.622 € και 69.024 ελβετικά φράγκα στην KBC

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: 295.000 € στην KBC Βελγίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (μαζί με τη σύζυγό του): 91.000 € στη Sparkasse Hannover

ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: 70 € στην ING Βρυξελλών

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: 29.000 € ING Βρυξελλών

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ: 30.000 € στην KBC

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: 2.711 € στην ING Βρυξελλών

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: 109.000 £ στη Natwest

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: 128.364 € στην ING Βρυξελλών

ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΥΧΑΡΗΣ: 186.000 € στην HypoVereinsbank και στην Alpha Bank London

ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ: 10.146 € στην Julius Baer

Σύνολα: 2.818.526 €,
313.639,67 $, 687.194,07 £

ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: Ομόλογα συνολικής αξίας 103.400 € στην KFW

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Ομόλογα υπερεθνικών τραπεζών συνολικής αξίας 207.000 €

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αμοιβαία κεφάλαια 376.000 € BlackRock, JP Morgan

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: 457.700 € και 107.000 £ (BlackRock, Invesco Perpetual, Templeton Asia Growth, European Investment Bank κ.ά.)

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αμοιβαία κεφάλαια αξίας 155.172,76 € της Fil UK Pension Plan, επενδυτικά προϊόντα της Coutts & Co αξίας κτήσης 250.000 

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ομόλογα καναδικής κυβέρνησης 99.079 $ και US treasury 99.938 $

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: 299.271 € σε αγορές της Ασίας και της Ν.Α. Ευρώπης

ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ (συνδικαιούχος ο Γ. Νταλάρας και ενήλικο τέκνο): Μετοχές αξίας 1.849.158 € στην Julius Baer και στην Carmignac Patrimoine

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 98.775 € στην ING

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Αμοιβαία κεφάλαια αξίας 43.890 € στην Allianz

Σύνολα: 3.590.366 €,
199.017 $, 357.000 £

πηγή: parapolitika.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα