Οι 8 «παγίδες» του Internet

Διαβάστε πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Τραπεζών ξεκινά η Europol με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων ενάντια στια εγκλήματα του κυβερνοχώρου με τίτλο «Πάρτε τον έλεγχο της ψηφιακής ζωής σας».

Όσο η χρήση του Internet διευρύνεται, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε διάφορες μορφές απάτης που απειλούν τα προσωπικά δεδομένα, τα χρήματα αλλά και την ασφάλειά τους.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν διαρκώς τρόπους για να βγάλουν λεφτά σε βάρος σας. Τα άτομα και οι οργανισμοί συχνά πέφτουν θύματα απάτης που αφορούν διάφορες μορφές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, όπου οι απαιτούμενες πληροφορίες να κερδίσει από ένα πρόσωπο και όχι το σπάσιμο σε ένα σύστημα» αναφέρει η καμπάνια της Europol.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια προστασίας του ευρωπαϊκού κοινού. Δείτε εδώ το ενημερωτικό υλικό (infographic) της Europol (στην ελληνική γλώσσα).

Αυτά είναι τα οκτώ πιο διαδεδομένα «ψηφιακά εγκλήματα» που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol:

***Απάτη μέσω εταιρικού email (Απάτη CEO)

***Απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών

***Απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις, απατηλά μηνύματα (SMS), απατηλά email

***Απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών

***Απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού

***Απώλεια προσωπικών δεδομένων μέσω social media

***Απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις

***Απάτες σε ηλεκτρονικές αγορές

Εννέα τρόποι για να προστατευτείτε

Η Europol δίνει μια σειρά από πολύτιμες συμβουλές σε όλους όσους χρησιμοποιούν το Internet, προκειμένου να κανείς να μην πέφτει θύμα της ψηφιακής απάτης.

***Ελέγξτε online λογαριασμούς σας τακτικά.

***Ελέγξτε τον τραπεζικό λογαριασμό σας τακτικά και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στην τράπεζά σας.

***Εκτελέστε τις online πληρωμές μόνο σε ασφαλείς ιστοσελίδες (ελέγξτε τη γραμμή διευθύνσεων για το λουκέτο και https) και με τη χρήση ασφαλών συνδέσεων (επιλέξτε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αντί των δημόσιων Wi-Fi).

***Η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει για τις ευαίσθητες πληροφορίες, όπως σε απευθείας σύνδεση διαπιστευτήρια του λογαριασμού σας μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

***Αν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι σχεδόν πάντα μια απάτη.

***Κρατήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή.

***Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσο προσωπικές πληροφορίες που μοιράζεστε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες σας για να δημιουργήσετε ένα ψεύτικο ταυτότητα ή να στοχεύετε με μια απάτη.

***Αν νομίζετε ότι έχετε δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε έναν απατεώνα, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αμέσως.

***Αναφέρετε πάντα κάθε υποψία απόπειρα απάτης στην αστυνομία, ακόμη και αν δεν έχετε πέσει θύμα απάτης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα