Η αγωνία στο κόκκινο!

Άρχισαν ξανά οι εργασίες της συνόδου κορυφής

Σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για ολική οπισθοχώρηση και πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματος των εταίρων βρίσκεται εδώ και δύο ώρες ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. Η διαδικασία διακόπηκε -για περίπου δύο ώρες- σε πολύ κακό κλίμα, προκειμένου να γίνει τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση των τεσσάρων συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

– Το ταμείο των 50 δισ. ακίνητης περιουσίας στο Λουξεμβούργο: Η ελληνική πλευρά το απορρίπτει.
– Το δημόσιο χρέος και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωσή του.
– Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
– Η ρευστότητα των τραπεζών, με την Ελλάδα να ζητάει άνοιγμα του ELA από τώρα.

Η Σύνοδος ξεκίνησε εκ νέου στις 21:00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι εντελώς στο καναβάτσο, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι λένε ότι οι παράλογες απαιτήσεις των εταίρων υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αδιέξοδο σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας ζητά να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι “η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία”, άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι φυσικά φανερό, όπως λέγεται και από ελληνικές πηγές, ότι “θα είναι μια σκληρή συμφωνία”, που εν πολλοίς θα δείχνει και τιμωρητική, ώστε οι ηγέτες να στείλουν μήνυμα σε όποια κυβέρνηση θέλει να αντισταθεί στο μέλλον.

Η συζήτηση γίνεται με βάση και ένα κείμενο, στο οποίο κατέληξε νωρίτερα, χωρίς όμως πλήρη ταύτιση απόψεων, το Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να το θεωρεί προβληματικό.

Στο κείμενο αυτό για παράδειγμα υπάρχει γερμανική προταση για να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακα στοιχεία της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, σε μια εταιρεία διαχείρισης. Η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τους Έληνες, αλλά μάλλον και από τη Σύνοδο.

Όπως τόνισε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, το κείμενο στο οποίο κατέληξε νωρίτερα το Eurogroup είναι «το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα» και σημείωσε την ανάγκη οι διαβουλεύσεις να επικεντρωθούν στα βασικά σημεία του κειμένου.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα