Οι ακατάλληλες ταινίες φέρνουν δυσλειτουργίες

Αυξήθηκαν τα προβλήματα από το 2006 και μετά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνδρες που έχουν εμμονή με την πορνογραφία και προτιμούν τον αυνανισμό από τη συνουσία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Στην τελευταία έκδοση του αμερικανικού διαγνωστικού ψυχιατρικού εγχειριδίου (DSMV) έχει προστεθεί η διαταραχή διαδικτυακών παιγνίων. Στο ετήσιο ουρολογικό συνέδριο όμως τονίστηκε πως το διαδικτυακό πορνό, όπως φαίνεται από τις σχετικές μελέτες, είναι πιο εθιστικό από τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Μια μεγάλη μελέτη του 2014 βρήκε ότι μέσα σε μία δεκαετία το ποσοστό ανδρών με ΣΔ διπλασιάστηκε. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στις περιπτώσεις ψυχογενούς ΣΔ και μάλιστα ήταν σύγχρονη με την αύξηση της χρήσης του διαδικτυακού πορνό. Το διαδικτυακό πορνό έκανε δυναμικά την εμφάνισή του το 2006.

Από τότε είναι πολλές οι ερευνητικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά επηρεάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εθιστικές ουσίες και ότι το διαδικτυακό πορνό παρέχει ένα δυνατό ερέθισμα για το κύκλωμα αυτό. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η χρήση διαδικτυακού πορνό αυξάνει την ευαισθησία στα διαδικτυακά σεξουαλικά ερεθίσματα και τη μειώνει στα φυσιολογικά σεξουαλικά ερεθίσματα.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην πορνογραφία και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Χρησιμοποίησαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπεριλάμβανε ερωτήσεις σχετικά τη σεξουαλική λειτουργία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τη χρήση πορνό καθώς επίσης και σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων.

Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών που επισκέφτηκαν την ουρολογική κλινική όπου εργάζονταν οι ερευνητές και απαντήθηκε από 314 άνδρες και 48 γυναίκες.

Στους άνδρες χορηγήθηκε επιπλέον ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας, ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας, και στις γυναίκες χορηγήθηκε ο Δείκτης Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας. Με δύο εξειδικευμένες κλίμακες εκτιμήθηκε επίσης και ο εθισμός στο πορνό. Παρόλο που δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στη διάρκεια της κάθε χρήσης πορνό ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, η οποία ήταν γύρω στα 15 λεπτά, οι άνδρες βρέθηκε να κάνουν πιο συχνή χρήση από τις γυναίκες.

Παράλληλα, το 27% των ανδρών βρέθηκε ότι είχε ΣΔ και το 52% των γυναικών είχε σεξουαλική δυσλειτουργία. Όταν εξέτασαν τη σχέση της ΣΔ με τη χρήση πορνό, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι προτιμούν τη σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο χωρίς τη χρήση πορνό είχαν τα πιο χαμηλά ποσοστά ΣΔ, ενώ τα ποσοστά της ΣΔ αυξάνονταν στους άνδρες που προτιμούσαν τον αυνανισμό με τη χρήση διαδικτυακού πορνό. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική δυσλειτουργία και τη χρήση πορνό στις γυναίκες. Οι κλινικοί μάλιστα που έρχονταν σε επαφή με ασθενείς που έκαναν συχνή χρήση πορνό ανέφεραν ότι είδαν μεγάλη διαφορά στη στυτική τους λειτουργία στον βαθμό που κατάφεραν να την περιορίσουν.

Η παρούσα μελέτη φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα της αναγνώρισης των ατόμων αυτών και την κατεύθυνσης της θεραπείας στην κλινική της ΣΔ. Αν και πρόκειται για ευρήματα που πρέπει να επαληθευτούν από περαιτέρω έρευνα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ουρολόγοι και οι κλινικοί που βλέπουν ασθενείς με σεξουαλικές δυσλειτουργίες θα έπρεπε να τους ρωτούν σχετικά με τη χρήση πορνό και ίσως ακόμα και να προτείνουν την αποχή από αυτήν.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα