«Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά!». Είκοσι δύο φορές μέσα σε δύο λεπτά ο προεδρεύων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας φώναξε από το μικρόφωνο τους αστυνομικούς προκειμένου να επιληφθούν της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε την περασμένη Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας από τον Ηλία Κασιδιάρη. Τελικά η «φρουρά» μπήκε στην ολομέλεια και χρειάστηκε ο υπασπιστής του φρούραρχου να ανέβει στο προεδρείο για να ενημερώσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αστυνομικοί της Βουλής έχουν ήδη επιληφθεί, όμως δεν έγιναν αντιληπτοί γιατί δεν φοράνε στολές, αλλά κουστούμια και γραβάτες.
Ποια όμως είναι η «φρουρά» που επικαλέστηκε ο κ. Μπαλαούρας, δηλαδή η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ); Πόσα άτομα την απαρτίζουν, από ποιες ειδικότητες της Αστυνομίας, τι προνόμια έχουν και ποιο το αντικείμενό της μέσα και έξω από τους χώρους του Κοινοβουλίου;
Η ΥΑΒΕ, για παράδειγμα, είναι το μοναδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. που δεν δέχεται εντολές και δεν λογοδοτεί ούτε στον αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παρά μόνο στον πρόεδρο της Βουλής. Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σε πέντε τμήματα, ασχολούνται με την ασφάλεια του κτιρίου της Βουλής και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις, αλλά και τη φρούρηση και άλλων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα έχουν την ευθύνη και για όλους εκείνους που επισκέπτονται τη Βουλή, οι οποίοι, για παράδειγμα, μόνο το 2016 ήταν περίπου 500.000 άτομα.
Ουσιαστικά μιλάμε για μια υπηρεσία που κατατάσσεται στην ελίτ της Αστυνομίας και προ της οικονομικής κρίσης γινόταν μάχη για το ποιος θα υπηρετήσει στην εν λόγω φρουρά, αφού τα προνόμια ήταν τεράστια, οι ευθύνες λίγες και η αίσθηση ότι υπηρετούν στο κέντρο της εξουσίας μεγάλη. Ωστόσο, από το 2012 και μετά οι 16 μισθοί που έπαιρναν έγιναν 12, το μοναδικό επίδομα κυμαίνεται από τα 100 μέχρι τα 22ο ευρώ, ενώ τα επεισόδια με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο και τους διαδηλωτές και τους αντεξουσιαστές απέξω τους χάλασαν την ηρεμία… Βέβαια, ακόμη και σήμερα η συγκεκριμένη υπηρεσία θεωρείται από τις πιο προνομιούχες, αφού οι αστυνομικοί δεν έχουν να κάνουν με εγκληματίες και τρομοκράτες σε κάποιο μίζερο γραφείο ασφαλείας του κέντρου της Αθήνας, αλλά με βουλευτές και υπουργούς στο σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον της Βουλής.