13.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αλήθεια πίσω από την εμμονή Ερντογάν

Η εμμονή της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400 θέτει την Άγκυρα ακόμα περισσότερο στο περιθώριο από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν πως η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος είναι «κόκκινη γραμμή» την οποία αν η Τουρκία ξεπεράσει θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ωστόσο, παρότι η «εμμονή» της Άγκυρας για ένα σύστημα η απόκτηση του οποίου θα την αφήσει όπως όλα δείχνουν χωρίς F-35 δείχνει ανεξήγητη ίσως τελικά να υπάρχει ένας λόγος που κρατά τον Τ. Ερντογάν προσηλωμένο στην ολοκλήρωση του «deal» με τη Ρωσία.

Όπως ισχυρίζεται ο Ali Tuygan, πρώην πρέσβης της Τουρκίας σε Ουάσινγκτον, Βαγδάτη, ΝΑΤΟ, Αθήνα κ.α., στο μπλογκ του (Diplomatic Opinion), ότι με την αγορά των S-400 η Τουρκία πληρώνει το κόστος της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού που κατέρριψε η Άγκυρα επειδή φέρεται να παραβίασε για μερικά δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της.

«Όταν εξετάζεται το ευρύτερο πλαίσιο της σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία, δεν μπορεί παρά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σύμβαση S-400 ήταν ένα τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Τουρκία για να βάλει στο περιθώριο την κατάρριψη του Su-24, τη δολοφονία του Πρέσβη και να αποκαταστήσει τη συνεργασία με τη Μόσχα. Επειδή η πολύ προωθημένη πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να εγκαταλείψει η Άγκυρα. Επιπλέον, η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία», σχολιάζει ο Ali Tuygan.

Μάλιστα, ο Ali Tuygan αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού «δεν ήταν ‘ατύχημα’, ήταν ένα τραγικό ‘περιστατικό’».

Περιγράφοντας τις Ρωσοτουρκικές σχέσεις ο κ. Tuygan σημειώνει: «Εάν οι τουρκορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονταν από τον ανταγωνισμό, ανεπίλυτες διαμάχες και συνεχιζόμενες εντάσεις, η πορεία προς αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να εξηγηθεί ευκολότερα. Ωστόσο, οι δύο χώρες οι δύο χώρες απολάμβαναν μια σταθερή, φιλική και αμοιβαία επωφελή σχέση εδώ και δεκαετίες».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές σχέσης Άγκυρας και Μόσχας πρόσθεσε: «Οι τουρκικές εταιρείες είχαν αναλάβει συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε χιλιάδες Τούρκους. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία επρόκειτο να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας. Οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν έδιναν πάντα την εντύπωση ότι διατηρούσαν στενή προσωπική σχέση. Οι πολιτικές σχέσεις ίσως δεν ήταν ακόμη στο ίδιο επίπεδο με την οικονομική συνεργασία αλλά συνέχισαν να βελτιώνονται».

Μία εβδομάδα μετά το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπο. «Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είχε συζητήσει το περιστατικό και όλοι οι σύμμαχοι υποστήριξαν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και τον εναέριο χώρο της. Πρόσθεσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο Ali Tuygan.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα όσα είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι επίσης σύνορα του ΝΑΤΟ. Η παράβαση δεν ήταν μόνο κατά των τουρκικών συνόρων, αλλά και κατά των συνόρων του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, την ίδια ημέρα, δώσαμε όλες τις λεπτομέρειες, όλες τις λεπτομέρειες στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στο NAC, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες με οποιοδήποτε κόμμα για να ικανοποιήσουμε, να πείσουμε, να εξηγήσουμε τη θέση μας … Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία», ανέφερε τότε ο Νταβούτογλου.

«Συνοψίζοντας ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε την εκδοχή της Τουρκίας για το συμβάν, επανέλαβε το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, αλλά παρόλα αυτά ζήτησε ηρεμία», σημείωσε ο Ali Tuygan.

«Φαινόταν ότι η κατάρριψη του Su-24 βοήθησε το ΝΑΤΟ και την Τουρκία να θυμηθούν ο ένας τον άλλον. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ προτίμησαν να αποφύγουν μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία για ένα συμβάν που είχε συμβεί χωρίς να έχουν την ευκαιρία να πουν έστω μία λέξη», συνέχισε.

«Σύντομα, ο ‘τσαμπουκάς’ έδωσε τη θέση του στην πραγματικότητα. Η Άγκυρα αναγνώρισε ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν ήταν βιώσιμη. Έτσι, τον Ιούνιο του 2016 η Τουρκία ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν και ξεκίνησε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σχέση. Ωστόσο, οι κακοτυχίες δεν είχαν τελειώσει. Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Andrei Karlov, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό της Τουρκίας με αμφίβολες διασυνδέσεις, σε έκθεση τέχνης στην Άγκυρα», συνεχίζει ο Ali Tuygan.

«Αργότερα το 2017, η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία στην πρώτη μεγάλη αγορά όπλων της από τη Μόσχα. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ της Τουρκίας ήταν επικριτικοί για τη συμφωνία, αλλά η Άγκυρα δήλωσε ότι αυτή ήταν η κυρίαρχη απόφαση της. Καθώς η συμμαχική κριτική έγινε πιο ισχυρή, η Άγκυρα απλώς είπε ότι αυτή ήταν μια ΄τελειωμένη συμφωνία’», σημείωσε ακόμα.

Ο ρόλος της τουρκικής εμπλοκής στη Συρία και η διεθνής απομόνωση

Η τουρκική εμπλοκή στη Συρία διαδραμάτισε για τον Ali Tuygan σημαντικό ρόλο στην απομόνωση της Τουρκίας.

«Η εμπλοκή της Τουρκίας στη συριακή διαμάχη υπήρξε η μεγαλύτερη παραβίαση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό. Πριν γίνει συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ήταν σταθερές. Το μόνο πρόβλημα με τη Δύση ήταν η δημοκρατική μας παρακμή. Σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα πολύ στενό δρομάκι μεταξύ των δύο με μακρές λίστες προβλημάτων», σημείωσε και συνέχισε: «Πριν από οκτώ χρόνια, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να ανατρέψουμε τον Πρόεδρο Άσαντ και βρισκόμαστε σε αντίθετες πλευρές με τη Ρωσία. Οκτώ χρόνια μετά, συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία και αντιμετωπίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη τρομοκρατών».

Καταλήγοντας ο Ali Tuygan τονίσει: «Η Τουρκία μπορεί μόνο να πλεύσει προς ήρεμα νερά με λογική, ήσυχη διπλωματία και με το να επιστρέψει στο δημοκρατικό μονοπάτι».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα