Η… ανακούφιση του ΟΗΕ

Τι αναφέρει για τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αισθάνεται «ανακούφιση» που μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιτεύχθηκε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο διαρκής στόχος μας είναι η ευημερία των πολιτών, η ανθρωπιστική πρόσβαση και η προστασία της ζωής», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη σύγκρουση, κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε επαφές με τις πλευρές, τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία) για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

ΟΗΕ: «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις ρωσικές αρχές»
Όταν ρωτήθηκε για τη λέξη «ανακούφιση» που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας, ο Στεφάν Ντουζαρίτς διευκρίνισε ότι αυτό «προφανώς σήμαινε μια θετική υποδοχή» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις ρωσικές αρχές γι’ αυτό που έκαναν. Το αίσθημα ανακούφισης έγκειται πραγματικά στην ελπίδα ότι αυτό θα θέσει τέλος στα δεινά των πολιτών», επέμεινε.

Τη Δευτέρα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν υπό την αιγίδα της Ρωσίας συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπειτα από έξι εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων.

Σχετικά άρθρα