Η απόφαση Ερντογάν για το Oruc Reis

Η πιο κρίσιμη ώρα έφτασε

Στο «κόκκινο» είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Νavtex για σεισμολογικές έρευνες σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο που περιλαμβάνει και περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμέσως υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Από την πρώτη στιγμή ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ανέπτυξε όλον του το στόλο και είναι έτοιμο να αναχαιτίσει οποιοδήποτε πλοίο εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για υγιή και γόνιμο διάλογο και διάθεση για συνεννόηση που αποτυπώθηκε στη συνάντηση.

Αυτό που κρίνει κατά πολύ την πορεία της συγκεκριμένης ελληνοτουρκικής κρίσης είναι το ωκεανογραφικό Oruc Reis. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μόλις είναι ετοιμο, θα βγει στη θάλασσα για έρευνες.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έστειλε για την προστασία του δύο φρεγάτες και άλλες τρεις φρεγάτες κοντά στο Καστελόριζο.

Το ίδιο τηλεγράφημα ανέφερε ότι οι φρεγάτες που είχαν πάει την Τετάρτη στο Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, κινήθηκαν χθες προς την Μεσόγειο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την χθεσινή ημέρα πληροφορίες σημείωναν ότι στόχος του Ερντογάν ήταν να βγάλει το ερευνητικό πλοίο στις 24 Ιουλίου. Τότε θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί ενώ είναι και η επέτειος υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σχετικά άρθρα