Η χώρα που απαγόρευσε τη γιορτή του Άγιου Βαλεντίνου

Χαρακτηρίζοντας την «άχρηστη και αισχρή».

Με απόφαση δικαστηρίου απαγορεύτηκαν οι δημόσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, σε μία χώρα όπου πολλοί από τους πολίτες της θεωρούν πως η συγκεκριμένη γιορτή είναι χυδαία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν εξέδωσε αυτή την απόφαση έπειτα από κατάθεση προσφυγής η οποία υπογράμμιζε ότι «υπό το πρόσχημα του εορτασμού του έρωτα η γιορτή αυτή επί της ουσίας προάγει την ανηθικότητα, την προβολή γυμνού και τη βλασφημία, ενώ στρέφεται ενάντια στις πλούσιες παραδόσεις και αξίες μας».

Στην ετυμηγορία του, την οποία χαιρέτισαν τα ισλαμιστικά κόμματα, το δικαστήριο διέταξε τον Τύπο, τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όλα τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να προωθούν την ημέρα των ερωτευμένων σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των γάμων είναι αποτέλεσμα συνοικεσίων.

Η δικαστική απόφαση δεν εμπόδισε όμως τα εστιατόρια στην πρωτεύουσα να συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα για την προώθηση προσφορών τους για την αυριανή ημέρα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν πιο διακριτικές στις περισσότερες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι συντηρητικοί, όπως στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κιμπέρ-Παχτούνχβα.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή ιδιαιτέρα δημοφιλής ανάμεσα στους νέους, θεωρείται από πολλούς Πακιστανούς μια κακόγουστη γιορτή.

Τον περασμένο χρόνο, ο Πακιστανός πρόεδρος Μαμνούν Χουσαΐν κάλεσε την νεολαία της χώρας να μην συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτή δεν συνδέεται με τον πολιτισμό της χώρας.

Η κυβέρνηση της Κιμπέρ-Πανχτούνχβα ενέκρινε ένα ψήφισμα για την απαγόρευση της γιορτής των ερωτευμένων, χαρακτηρίζοντας την «άχρηστη και αισχρή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα