Η cloud υπηρεσία για gaming του Facebook

Θα ξεκινήσει με παιχνίδια για κινητά

Το Facebook φαίνεται ότι ακολουθεί την Amazon και την Google και ετοιμάζεται να προσφέρει μια cloud υπηρεσία για gaming. Αλλά προς το παρόν, κρατήστε χαμηλές τις προσδοκίες σας.

Η υπηρεσία κυκλοφορεί σήμερα ως beta στα Instant Games του Facebook στο fb.gg/play και στην εφαρμογή της εταιρείας για κινητές συσκευές. Οι χρήστες Android και PC μπορούν να δοκιμάσουν την υπηρεσία, αλλά ο κατάλογος των τίτλων περιορίζεται μόνο σε παιχνίδια για κινητά που είναι διαθέσιμα για Android ή iOS. Οπότε δεν θα βρείτε μεγάλους τίτλους παιχνιδιών για Xbox One, PlayStation 4 ή ακόμη και για υπολογιστές με Windows.

Προς το παρόν, η προσέγγιση του Facebook με το cloud gaming είναι να επικεντρωθεί σε δωρεάν τίτλους παιχνιδιών ή σε όσα προσφέρει ήδη η εταιρεία μέσω ενός καταλόγου HTML5 και Javascript παιχνιδιών που μπορείτε εύκολα να τρέξετε στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αρχίζουμε με παιχνίδια που παίζονται συνήθως σε κινητές συσκευές», έγραψε ο Jason Rubin, VP του Play σε μια δημοσίευση στο blog της Δευτέρας. «Στο μέλλον, τα συστήματα και οι υποδομές μας θα βελτιωθούν για να διαθέτουν περισσότερους τύπους παιχνιδιών – πιθανώς όλους τους τύπους παιχνιδιών. Μέχρι τότε, να είστε βέβαιοι ότι το κόστος της δοκιμής των cloud παιχνιδιών μας θα είναι 0 δολάρια.»

Η έλλειψη υποστήριξης πρωτοκλασάτων τίτλων είναι εξαιρετικά απογοητευτική όταν το βασικό σημείο του cloud gaming είναι να σας επιτρέψει να παίξετε τίτλους που βασίζονται σε υπολογιστή/κονσόλα χωρίς να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση από το Facebook έχει να κάνει περισσότερο με την εταιρεία που θέτει τα θεμέλια για cloud gaming, την οποία αναμένει να απογειώσει – αλλά όχι σύντομα.

Στην ίδια ανάρτηση ιστολογίου, ο Rubin ανέφερε επιπλέον: «Δεν πρόκειται να υποσχεθούμε κάτι και να μην το παραδώσουμε» και «δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τον αγαπημένο σας gaming εξοπλισμό».

«Το streaming cloud παιχνιδιών για τις μάζες έχει ακόμα δρόμο και είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε τόσο τα πλεονεκτήματα, όσο και την πραγματικότητα της τεχνολογίας αντί να προσπαθήσουμε να υπερ-πουλήσουμε το πού θα βρίσκεται στο μέλλον», έγραψε ο Rubin.

Το πρώτο σετ παιχνιδιών του Facebook μέσω της cloud υπηρεσίας περιλαμβάνει:

Asphalt 9: Legends από Gameloft
Mobile Legends: Adventure από Moonton
PGA TOUR Golf Shootout από Concrete Software, Inc.
Solitaire: Arthur’s Tale από Qublix Games
WWE SuperCard από 2K Games
Dirt Bike Unchained από Red Bull Apps – θα προστεθεί τις επόμενες εβδομάδες

Φυσικά, μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια σε iOS και Android. Αλλά με το cloud gaming δεν θα χρειαστεί να τα κατεβάσετε. Επιπλέον, αυτό ανοίγει το δρόμο και για τους PC gamers να απολαμβάνουν τα παιχνίδια των κινητών συσκευών χρησιμοποιώντας απλά το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

Το Facebook θα κυκλοφορήσει την υπηρεσία στις ΗΠΑ, πρώτα σε όλη την Καλιφόρνια, το Τέξας και τις βορειοανατολικές και τις πολιτείες του Μέσου Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένων της Μασαχουσέτης, της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϋ, του Κοννέκτικατ, του Ρόουντ Άιλαντ, του Ντελαγουέρ, της Πενσυλβανίας, του Μέριλαντ, της Ουάσιγκτον, της Βιρτζίνια, και της Δυτικής Βιρτζίνια. «Θα επεκτείνουμε την περιφερειακή πρόσβαση τους επόμενους μήνες καθώς θα κλιμακώνουμε την υποδομή που απαιτείται για την ανάπτυξη cloud παιχνιδιών στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Rubin.

Αν και η κλίμακα της beta εφαρμογής παραμένει μικρή, το Facebook υπαινίσσεται κάποιες μεγάλες φιλοδοξίες. Με το να διεισδύει στο cloud gaming, η εταιρεία δημιουργεί την προοπτική ότι οι χρήστες μια μέρα θα παίζουν οποιοδήποτε παιχνίδι απλά μέσω του News Feed στον Facebook λογαριασμό τους. Τα cloud-based παιχνίδια θα εμφανίζουν επίσης διαφημίσεις, προσφέροντας έναν άλλο τρόπο για το κοινωνικό δίκτυο να αποφέρει έσοδα.

Η εταιρεία προσφέρει στους προγραμματιστές παιχνιδιών μια γεύση από αυτό μέσω «cloud playable ads», οι οποίες μπορούν να κάνουν προεπισκόπηση ενός παιχνιδιού για κινητά στη ροή ειδήσεων του Facebook, ενώ χρησιμοποιούν την τεχνολογία για cloud παιχνίδια της εταιρείας. «Με αυτήν τη νέα μορφή, μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε διαδραστικά demos από τον εγγενή κώδικα ενός παιχνιδιού, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ παιχνιδιών και διαφημίσεων», έγραψε ο Rubin.

Το Facebook σκοπεύει να επεκτείνει τη λίστα των τίτλων cloud παιχνιδιών το επόμενο έτος. Αλλά προς το παρόν, η εταιρεία λέει ότι το cloud gaming δεν θα φτάσει σε συσκευές iPhone, επικαλούμενη την νέα πολιτική της Apple για τον περιορισμό ορισμένων streaming παιχνιδιών στο iOS.

Επίσης, το Facebook κάνει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο εμφάνισης των λογαριασμών χρηστών στην υπηρεσία cloud gaming. «Για πρώτη φορά στο Facebook, παρουσιάζουμε ονόματα παικτών και avatars από τα παιχνίδια για τους παίκτες ώστε να εκπροσωπούνται στο παιχνίδι αντί να χρησιμοποιούν το πλήρες όνομα και την εικόνα του προφίλ τους», έγραψε ο Rubin.

Οι προγραμματιστές παιχνιδιών που ενδιαφέρονται για το cloud gaming του Facebook μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν το cross-play. Εάν το κάνουν, τότε οι χρήστες στην cloud υπηρεσία παιχνιδιών μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλους χρήστες που παίζουν το ίδιο παιχνίδι σε διαφορετική πλατφόρμα.

Σχετικά άρθρα