Η διατροφική αξία των καρυδιών

Συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά, τα καρύδια συγκαταλέγονται στους πλέον θρεπτικούς ξηρούς καρπούς.

Πολλές μελέτες των τελευταίων ετών μάλιστα έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωσή τους με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Αναφορικά με τη διατροφική τους αξία, τα καρύδια περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες και υψηλές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, διαθέτουν σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6, καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών.

Από την άλλη, τα καρύδια αποτελούν μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα καρύδια μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του οξειδωτικού στρες και ορισμένων δεικτών φλεγμονής, αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων.

Ταυτόχρονα, έχει φανεί πως η συστηματική κατανάλωση καρυδιών έχει ευεργετική δράση στην υγεία του εγκεφάλου, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος. Τέλος, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια πιθανόν να είναι ωφέλιμα για την ποιότητα του ύπνου και την ανδρική γονιμότητα.

Σχετικά άρθρα

ΣΕΚΑΠ: Απέλυσε τρίτεκνους!

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησία Ιβαν Σαββίδη μετά τις πρώτες τέσσερεις απολύσεις εργαζομένων. Όπως γράφει το zougla.gr: Ηδη από τις 11 Οκτωβρίου αναγγέλθηκε απόλυση, με τετράμηνη προειδοποίηση, σε πέντε άτομα, τρεις εκ των οποίων τρίτεκνοι, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον. […]

Τραγωδία για Μπατιστούτα!

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη η είδηση ότι ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα ενδέχεται να πάσχει από την ασθένεια Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση. Ο Αργεντινός παλαίμαχος επιθετικός ο οποίος έγραψε ιστορία στα ιταλικά γήπεδα με τις φανέλες της Φιορεντίνα και της Ρόμα, αλλά και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια του και […]