Η δυναστεία που πλουτίζει κατά… 100 εκατομμύρια τη μέρα

Τα νούμερα είναι πράγματι αστρονομικά

100 εκατ. δολάρια τη μέρα, 4 εκατ. δολάρια την ώρα, 70.000 δολάρια το λεπτό. Τόσο γρήγορα αυξάνεται πλέον η περιουσία των Γουόλτον, της οικογένειας πίσω από τα Walmart, η οποία έχει θρονιαστεί εδώ και καιρό στην πρώτη θέση της ετήσιας λίστας του Bloomberg με τις πλουσιότερες φαμίλιες του πλανήτη.

Με τον ρυθμό που αυξάνεται το χρήμα τους, έβγαλαν ήδη άλλες 23.000 δολάρια μέχρι να διαβάσετε αυτές τις γραμμές! Στον ίδιο χρόνο βέβαια, ένας υπάλληλος που ξεκινά την καριέρα του στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου του κόσμου θα έχει βγάλει… 6 σεντς, καθώς δεν αμείβεται παρά με 11 δολάρια την ώρα.

Πράγματι, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα της ακραίας συγκέντρωσης πλούτου και των εξαιρετικών εισοδηματικών ανισοτήτων, οι αριθμοί που αφορούν στους Γουόλτον είναι τρομακτικοί.

Οι κληρονόμοι του Σαμ Γουόλτον, του οραματιστή, καινοτόμου και αδυσώπητα σπαγγοραμένου «πατριάρχη», καθαρίζουν σήμερα περισσότερα από ποτέ. Περισσότερα κι απ’ όσα θα μπορούσε να φανταστεί ο μπαμπάς τους, πρώτο όνομα στα χρόνια του στους πλουσιότερους κροίσους της υφηλίου.

Το Bloomberg εκτίμησε πρόσφατα (Αύγουστος του 2019) τη συνολική τους περιουσία στα 191 δισ. δολάρια, 39 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρσι δηλαδή (Ιούνιος 2018), όταν σκαρφάλωσαν ξανά στη βασιλική θέση.

Το Forbes, από την άλλη, μας λέει πως ο μικρότερος από τα τρία παιδιά του Σαμ, ο Τζιμ Γουόλτον, είναι ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με προσωπική περιουσία 44,6 δισ. δολαρίων.

Στις επόμενες δύο θέσεις της περίφημης λίστας του περιοδικού με τους πλουσιότερους μεγιστάνες του πλανήτη φιγουράρουν τα άλλα δύο αδέλφια του: στη 17η θέση η Άλις Γουόλτον, με περιουσία 44,4 δισ. δολαρίων, και στη 18η ο Ρομπ Γουόλτον με τα 44,3 δισ. του.

Σε αντίστοιχες θέσεις έπαιζαν άλλοτε και οι δύο άλλοι κληρονόμοι του Σαμ ως τον θάνατό τους, ο αδικοχαμένος γιος Τζον (πέθανε το 2005) και η σύζυγος Έλεν (2007). Η χήρα του Τζον, Κρίστι Γουόλτον, και ο γιος τους Λούκας, πήραν τη θέση του σε τέτοιες λίστες, αρκετά επίπεδα παρακάτω βέβαια: ο Λούκας είναι σήμερα, κατά το Forbes, 75ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία 15,2 δισ. δολαρίων, και η μαμά του, Κρίστι, φιγουράρει στη θέση 203 με 7,2 δισ.

Στην τρίτη της γενιά σήμερα, με τα εγγόνια του γερο-Σαμ να αποκτούν θέσεις ευθύνης στην αυτοκρατορία των σουπερμάρκετ, η δυναστεία των Γουόλτον από το Αρκάνσας καλά κρατεί, συνεχίζοντας να κατέχει συνολικά τις μισές μετοχές του κολοσσού. Τα Walmart παραμένουν η μεγαλύτερη εταιρία λιανεμπορίου του κόσμου σε επίπεδο τζίρου, με ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 514 δισ. δολαρίων από τα σχεδόν 12.000 καταστήματά της παγκοσμίως.

Οι Γουόλτον έχουν στα χέρια τους τη μεγαλύτερη περιουσία του κόσμου, κάτι που διασφάλισε ο μπαρμπα-Σαμ χωρίζοντας τα μερίδιά τους και το ιδιοκτησιακό καθεστώς πριν τον θάνατό του το 1992. Άλλοι δουλεύουν στην οικογενειακή αυτοκρατορία, είτε ως μέλη στο διοικητικό συμβούλιο είτε ως εκτελεστικοί διευθυντές, και άλλοι αναζήτησαν τα όνειρά τους εκτός Walmart.

Ο Σαμ Γουόλτον δεν ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε την πολυτέλεια και τις σπατάλες. Τα παιδιά του είχαν όμως άλλη γνώμη…

Σχετικά άρθρα