“Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από το Grexit”

Τι αναφέρει η οικονομολόγος Megan E. Greene

Η διαφαινόμενη κόντρα με τους πιστωτές για το ασφαλιστικό, ο ρόλος του ΔΝΤ, αλλά και ο παράγοντας της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι τα στοιχεία τα οποία εξετάζονται στο άρθρο, με την αρθρογράφο Megan E. Greene (οικονομολόγο της Manulife) να εκτιμά ότι το Grexit δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς.

Όπως τονίζεται στο άρθρο οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αναφορικά με τις κυβερνητικές προτάσεις σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό, δημιουργούν ένα αρκετά εκρηκτικό κλίμα, την ίδια ώρα που οι πιστωτές μάλλον θα συνεχίσουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση.

Η «εναλλακτική λύση» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την αρθρογράφο ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική λύση στον κ. Τσίπρα και ως εκ τούτου – σε αντίθεση με ότι συνέβαινε από το 2010 έως και πέρυσι – οι πιστωτές δεν θα διστάσουν ακόμη και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Το «σκληρό» ΔΝΤ

Αναφορικά με το ΔΝΤ στο άρθρο τονίζεται ότι η συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο είναι δεδομένη, με το Ταμείο, πάντως, να επιμένει ότι το ελληνικό χρέος με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ θα διαδραματίσει το ρόλο του πιο σκληρού και άτεγκτου διαπραγματευτή.

Οι άλλες ευρωπαϊκές κρίσεις – Το προσφυγικό

Σε αντίθεση με το 2015 η Ελλάδα δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων η κυρία Μέρκελ θα την στηρίξει προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η πρώτη μεγάλη δυσκολία για την Ελλάδα καταφθάνει τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ. Όμως έως τότε η Ελλάδα μπορεί να έχει μετατραπεί σε μία εντελώς διαφορετική χώρα, λόγω των προσφυγικών ροών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες την κατηγορούν ότι δεν πράττει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε, αναφορικά με τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και την απειλούν ανοιχτά με έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν.

Ο παλιός γνώριμος Β. Σόιμπλε

Όπως απέδειξε και κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και μάλιστα σε κοινό πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλλον δεν έχει χαλαρώσει στο ελάχιστο τη θέση του έναντι της Ελλάδας, έστω και εάν άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες εκφράζονται θετικά για τα όσα έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα