Η έρημη Αυστρία του lockdown (vid)

Σε καθολικό εγκλεισμό βρίσκεται ολόκληρη η χώρα

Σε έρημη πόλη έχει μετατραπεί από τα μεσάνυχτα η Βιέννη καθώς η Αυστρία επέστρεψε στο lockdown στην δραστικότερη απόφαση που πήρε εδώ και μήνες δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό παραμονές των γιορτών και μόνον η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε κτίρια και δρόμους σπάει τη μονοτονία μαζί με τους λιγοστούς πολίτες που κυκλοφορούν στους μέχρι χθες πολύβουους δρόμους.

Η απόφαση για το απαγορευτικό στα 8,9 εκατ. του πληθυσμού της Αυστρίας -η έξοδος από τις κατοικίες τους επιτρέπεται μόνον για τη μετάβαση στις εργασίες τους, σε γιατρό, για τα αναγκαία ψώνια και για άθληση – πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν κατά του lockdown και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει το τελευταίο κύμα.

 

Αλλά τα περιθώρια είχαν στενέψει για τις Αρχές της Αυστρίας λόγω της ραγδαίας έξαρσης των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να αποφασίσουν και υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου, το μόνο μέρος στην Ευρώπη μαζί με το Βατικανό που υιοθέτησαν τέτοιο μέτρο μέχρι στιγμής.

 

Σχετικά άρθρα