Η φωτογραφία που συγκλόνισε!

Άλλη μια ιστορία πόνου με πρωταγωνιστές τους μετανάστες

Πολλές φορές, ειδικά το τελευταίο διάστημα, επιχειρούν οι πάντες στην διεθνή σκηνή να εφιστήσουν την προσοχή στο δράμα των προσφύγων στην Ελλάδα, την Ιταλία, τα Σκόπια και αλλού στον πλανήτη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους…

Η δύναμη της εικόνας κάνει τα λόγια περιττά, κι αυτό συνέβη με την φωτογραφία του Daniel Etter από την Κω: Ένας πατέρας έχει μόλις φτάσει σε παραλία της Κω και αγκαλιάζει τα παιδιά του κλαίγοντας από ανακούφιση.

Η φωτογραφία έγινε viral τις τελευταίες ώρες στο Διαδίκτυο και μοιράστηκε δεκάδες χιλιάδες φορές. Ο ίδιος ο φωτογράφος εξήγησε στο Spiegel την ιστορία πίσω από την εικόνα. Ο άντρας με τη γυναίκα του (που δεν φαίνεται στην φωτογραφία) και τα δυο παιδιά τους εγκατέλειψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στη Συρία, όπου τα τελευταία χρόνια ζούσαν υπό τους βομβαρδισμούς του Άσαντ, τις επιθέσεις των ανταρτών και τελευταία υπό την απειλή των τζιχαντιστών, κι έφυγαν, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Εφτασαν μεσημέρι στην Κω, σε μια βάρκα για μόλις τρία έτομα, μαζί με άλλους οκτώ άντρες. «Δυο ώρες αφού ξεκινήσαμε, η βάρκα άρχισε να χάνει αέρα και να μπάζει νερά» λέει ο άντρας στον φωτογράφο. «Τρομάξαμε πως δεν θα φτάσουμε. Τελικά τα καταφέραμε», συνεχίζει δακρυσμένος.

«Εκείνη τη στιγμή (σ.σ. που αγκάλιασε τα παιδιά του, μόλις έφτασε) μου ήρθαν όλα στο μυαλό, η χαρά που τα καταφέραμε, η αγάπη για την οικογένειά μου, ο θρήνος για όσα συνέβησαν», είναι τα συγκλονιστικά του λόγια.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε μια σκηνή σε άλλη παραλία στην Κω, και αργότερα θα επιχειρούσαν να μπουν στο πλοίο με τους Σύρους πρόσφυγες, λέει ο φωτογράφος. «Δεν ξέρω τι απέγιναν», συμπληρώνει.

Σχετικά άρθρα