Οι φράουλες της οργής

Καταδίκη της Ελλάδας για καταναγκαστική εργασία

Μπορεί τα ελληνικά δικαστήρια να μην είδαν όλα όσα φριχτά έγιναν στην Μανωλάδα της Ηλείας όπου εργάτες γης δούλευαν σαν σκλάβοι άλλων εποχών με ένοπλους να τους φυλάνε, ωστόσο ήρθε η απόφαση καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Σήμερα εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για «καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα», από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο.

Η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες που είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές, ζουν στην Ελλάδα, η δε καταγγελία τους είχε γίνει τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΑΔ οι προσφεύγοντες οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.

Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22,00 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3,00 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλεψαν καθημερινά από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ υπό την επίβλεψη των ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό. Με ομόφωνη απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του Α.4.2 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση των καταναγκαστικών έργων).

Έκρινε, ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας». Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Και για να μην ξεχνάμε: Το χώμα στην περιοχή έχει γίνει κόκκινο από το αίμα των εργατών. Οι 3 επιστάτες γύρισαν τις κυνηγετικές τους καραμπίνες και χτύπησαν στο ψαχνό. Κάποιοι μετανάστες τραυματίστηκαν στα πόδια, άλλοι στο κεφάλι και άλλοι στη μέση τους. Στο σημείο επικρατεί πανδαιμόνιο. Οι νοσηλευτές που φτάνουν με τα πρώτα ασθενοφόρα προσπαθούν να βάλουν στα φορεία τους τραυματίες όσο πιο γρήγορα γίνεται για να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας.

Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Σχετικά άρθρα