Η Frontex θα επιτηρεί τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων

Τι αναφέρει δημοσίευμα

Σχέδιο για την αποστολή ειδικής ομάδας της Frontex, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων, αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη μέτρο που ενισχύει το σενάριο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, πολύ δε περισσότερο αν καταρρεύσει η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού Μέσου, η αποστολή της Frontex θα είναι διπλή. Η μία ομάδα θα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των διαβατηρίων στα επίσημα συνοριακά περάσματα και η δεύτερη θα αναλάβει την περιπολία κατά μήκος των συνόρων.

Το Spiegel, μάλιστα, γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει το σχέδιο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε επιθεώρηση της περιοχής με εκπροσώπους τόσο της Frontex, όσο και της ελληνικής αστυνομίας. Το αρχηγείο θα είναι στο Κιλκίς και μία δεύτερη βάση στους Ευζώνους.

Εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, δείχνει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex μπορεί να επεκταθεί και στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Εως τώρα, οι άνθρωποι της Frontex στα βόρεια ελληνικά σύνορα απλά καταγράφουν τους πρόσφυγες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα