Η «γκουρού» της οικονομίας προειδοποιεί

Αυτές είναι οι χειρότερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις

Μέσω των βιβλίων της και των εμφανίσεων της στην τηλεόραση, η Σουζ Όρμαν, εμπνέει του αμερικανούς πολίτες να κάνουν καλύτερες οικονομικά κινήσεις και τους βοηθάει να αποφεύγουν σοβαρά οικονομικά λάθη.

Η «guru» της οικονομίας φαίνεται ότι έχει δώσει περισσότερη σημασία στο να μάθει στο κοινό της τί δεν πρέπει να κάνει με τα χρήματα του παρά τί πρέπει να τα κάνει.

Συγκεκριμένα, η Όρμαν εξέδωσε μια λίστα με σημεία τα οποία πρέπει κάποιος να μην κάνει, αν θέλει να χρησιμοποιεί σωστά τα χρήματα του.

1. Μην βιαστείς να αγοράσεις σπίτι
Η αγορά ενός σπιτιού σίγουρα αρμόζει με το american dream, αλλά οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση αν δεν έχεις τα χρήματα να το πληρώσεις.

Πολλές φορές αξίζει να αγοράσεις ένα σπίτι, ωστόσο άλλες φορές είναι πιο λειτουργικό να νοικιάσεις ένα σπίτι ανάλογα με το εισόδημα και την περιοχή που αποφασίσεις να μένεις.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είσαι σε μια ακριβή πόλη. Αντί να ρίξεις πολλά χρήματα στην ιδιοκτησία, η Όρμαν λέει γιατί να μην επενδύσεις στο χρηματιστήριο; Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αυξήσεις τις αποταμιεύσεις σου -μια προκαταβολή για το σπίτι των ονείρων σας.

2. Μην ενοικιάσεις αυτοκίνητο (Leasing)
«Δεν πρέπει ποτέ, ποτέ να ενοικιάσεις ένα αυτοκίνητο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν ενοικιάσετε αυτοκίνητο, θα βυθιστεί η οικονομική σας κατάσταση λόγω των πληρωμών αυτοκινήτων για αρκετά έτη. Μάλιστα, πιθανώς να είστε με άδεια χέρια όταν τελειώσει ο όρος μίσθωσης.

H Όρμαν προτείνει καλύτερα να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο με δόσεις χωρίς αυτές να ξεπερνούν τα τρία χρόνια, ή να αγοράσεις ένα ελάχιστα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

3.Μην συνυπογράφεις δάνειο
Όταν κάποιος φίλος ή συγγενής σας ζητήσει να υπογράψετε ως εγγυητής το δάνειο του, καλύτερα να του γυρίσετε την πλάτη. «Μην φοβηθείτε να πείτε όχι και πείτε ναι στον εαυτό σας» είπε.

«Η ζωή είναι απρόβλεπτη και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις εσύ το δάνειο κάποιου άλλου» σημειώνει.

Επιπλέον, αν ο άλλος αργήσει μερικές πληρωμές του δανείου, χάνεις πόντους από την πιστοληπτική σου ικανότητα (credit score).

4. Μην βγεις νωρίς στη σύνταξη
Η Όρμαν προτείνει στους αμερικανούς πολίτες να συνταξιοδοτηθούν στα 70, καθώς πιστεύει ότι είναι καλύτερο να λαμβάνουν το ετήσιο μπόνους 8% για κάθε χρόνο που δεν βγαίνουν στη σύνταξη, με σκοπό να έχουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για σύνταξη 75% πάνω σε σχέση με κάποιον που θα βγει στα 62 του χρόνια.

5. Μην πουλάς μετοχές όταν οι αγορές είναι σε ύφεση
Αντί να διώχνεις μετοχές, η Όρμαν συμβουλεύει να συνεχίσεις να επενδύεις το ίδιο χρηματικό ποσό κάθε μήνα, ανεξάρτητα από το τι κάνει η αγορά. Χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική, ένας κακός μήνας για την αγορά γίνεται ένας καλός μήνας για να επενδύσεις.

«Εύχομαι να έρθει πάλι το 2008» τόνισε αναφερόμενη στην οικονομική κρίση. «Τότε ήταν που μπορούσες να βγάλεις μια περιουσία, τότε μπορούσες να αγοράσεις μετοχές για λίγα σεντ».

Σχετικά άρθρα