Η Γκρέτα Τούνμπεργκ φαβορί για το Νόμπελ

Πάει για βραβείο η νεαρή ακτιβίστρια

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει ήδη κερδίσει πληθώρα βραβείων, μεταξύ των οποίων το φετινό βραβείο «Right Livelihood» γνωστό και ως «εναλλακτικό Νόμπελ».

Η προσφυγική κρίση και η κλιματική αλλαγή ίσως παίξουν κεντρικό ρόλο στην απονομή βραβείων Νόμπελ την Παρασκευή, ανέφερε το νορβηγικό Nansen Peace Centre, τονίζοντας ότι η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι από τα φαβορί.

«Η Γη θα επιζήσει της κλιματικής κρίσης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει και για την ανθρωπότητα. Η ειρήνη απειλείται σε πολλά μέρη στη Γη και η μάχη για το περιβάλλον επίσης αποτελεί εμπόδιο στις ένοπλες διαμάχες», ανέφερε ο πρόεδρος του Nansen Peace Centre Αλφρέντο Ζαμούντιο.

Η 16χρονη ακτιβίστρια που εξελίχθηκε σε μορφή του διεθνούς περιβαλλοντικού κινήματος, καλεί τους μαθητές να φύγουν από το σχολείο και να απαιτήσουν αυστηρότερες πολιτικές από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο, η Τούνμπεργκ «ενέπνευσε και κινητοποίησε εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής».

Η έφηβη ακτιβίστρια βρίσκεται στα φαβορί του Συμβουλίου για τα νορβηγικά βραβεία Ειρήνης και στην κορυφή της λίστας των bookmakers.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα