Η Huawei σπεύδει να βοηθήσει τον Πούτιν

Τα δημοσιεύματα στην Κίνα για τον τεχνολογικό γίγαντα

Τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου κάνουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός «Huawei» σπεύδει να βοηθήσει τη Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η οποία επικαλείται δημοσιεύματα στην Κίνα, ο τεχνολογικός γίγαντας, φέρεται να βοηθά τις προσπάθειες του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταθεροποιήσει το ρωσικό δίκτυο μετά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί από ομάδες χάκερ.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω ύποπτων κυβερνοεπιθέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα ρωσικοί ιστότοποι μέσων ενημέρωσης παραβιάστηκαν από μια ομάδα που υποστήριξε ότι ανήκει στο δίκτυο χάκερ των Anonymous και η οποία αντικατέστησε τις σελίδες με μια «ταφόπλακα» στη μνήμη των νεκρών του πολέμου.

Πώς βοηθάει η Huawei

Η Huawei, η οποία φέρεται να διαθέτει πέντε ερευνητικά κέντρα στη Ρωσία, λέγεται ότι «έσπευσε να βοηθήσει τη Ρωσία» για να υποστηρίξει το δίκτυό της στο internet, υπό την απειλή τέτοιων επιθέσεων.

Μια ανάρτηση σε ένα κινεζικό ειδησεογραφικό site -που αργότερα διαγράφηκε- ανέφερε ότι η Huawei θα χρησιμοποιούσε τα ερευνητικά της κέντρα για να εκπαιδεύσει «50.000 τεχνικούς εμπειρογνώμονες στη Ρωσία».

«Θα πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα τώρα γιατί αν επιβάλλουμε κυρώσεις σε ολιγάρχες που βοήθησαν τον Πούτιν, θα πρέπει να εξετάσουμε και εταιρείες που βοηθούσαν τον Πούτιν»,είπε ο
ο συντηρητικός βουλευτής Iain Duncan-Smith, ο οποίος έθεσε το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη Πέμπτη δήλωσε.

Οι κινεζικές εταιρείες φοβούνται δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν τις ρωσικές εταιρείες να αποφύγουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Η Huawei έχει πληγεί σοβαρά από τις αμερικανικές κυρώσεις, που της είχαν επιβληθεί το 2019 καθώς η εταιρεία χαρακτηρίστηκε τότε ως “απειλή για την εθνική ασφάλεια”, ενώ της έχει απαγορευτεί να παρέχει εξοπλισμό για το δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Huawei δεν απάντησε μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το θέμα στη Daily Mail.

Σχετικά άρθρα