Οι Ισπανοί απέκλεισαν την καταλανική Βουλή

Η Βαρκελώνη «κρέμεται» από τα χείλη του Πουτζδεμόν

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Ισπανία ενόψει της ενδεχόμενης κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τον πρόεδρο της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Παρότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν όντως ο Κάρλες Πουτζδεμόν προχωρήσει απόψε στην ενέργεια αυτή, στην Βαρκελώνη υπάρχει διάχυτη ένταση ενώ η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στην λήψη μέτρων ασφαλείας κλείνοντας την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο.

Ο Πουτζδεμόν αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας.

Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

Τελεσίγραφο από τον Ραχόι

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

«Φλερτάρει» με τη φυλακή ο Πουτζδεμόν;

Νέες «φωτιές» έρχονται να ανάψουν πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και αφορούν τον πρόεδρο ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται και έχουν γνώση για τις προθέσεις της ισπανικής κυβέρνησης, η Μαδρίτη έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τα βήματα της σε περίπτωση που ο Πουτζντεμόν επιμείνει στην απόφασή του.

Σχετικά άρθρα