Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ακρόασής του στο Ευρωαπαϊκό Κοινοβούλιο
Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία και διαθέτει όλα τα μέσα για να τη διαχειριστεί. Προσέθεσε δε, ότι η ΕΚΤ λειτουργεί με βάση τους κανόνες και δεν δημιουργεί δικούς της κανόνες, για να συμπληρώσει ακόμη ότι ο θεσμός δεν μπορεί να αναλάβει μια νομιμαστική χρηματοδότηση.
Η ΕΚΤ εκπληρώνει την εντολή της προς την Ελλάδα, επισήμανε ακόμη ο κ. Ντράγκι.
«Η ΕΚΤ έχει διαθέσει ρευστότητα ύψους 118 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες ή περίπου του 66% του ΑΕΠ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, που όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκε πολλά ερωτήματα για το ελληνικό ζήτημα.
Επισήμανε επίσης ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση των τραπεζών και ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο όριο στον ELA. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Υπογράμμισε δε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα επανεξετάσει το όριο έκδοσης έντοκων γραμματείων του Δημοσίου, εφόσον υπάρξει αξιόπιστη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
«Υπάρχει ανάγκη για μία ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα και μάλιστα πολύ σύντομα. Μία ολοκληρωμένη συμφωνία είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης, είναι πολιτική, υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι Κεντρικοί τραπεζίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση.
Η συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς στα προαπαιτούμενα μέτρα δεν επαρκεί για να ξεκλειδώσει η δόση των 7 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι, καλώντας την ΕΕ να επιλύσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδος για τους επόμενους 12 μήνες, επιτρέποντας έτσι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που οφείλει.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, η ΕΕ θα πρέπει να “απαντήσει” στην προϋπόθεση που θέτει κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή βοήθειας προς κάποια χώρα. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ η έγκριση προϋποθέτει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προϋπόθεση αυτή, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδος, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας της Ελλάδος με τους θεσμούς η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την ΕΕ.
Όπως είπε ο κ. Ντράγκι το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την καταβολή 16 δισ. ευρω προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την επιμόλυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως βρισκόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά».