Η κρυφή ζωή των moderator του Facebook (video)

Η βία, το ακραίο στρες, τα ναρκωτικά και το σεξ με συναδέλφους!

Τις τραυματικές εμπειρίες πολλών χαμηλόμισθων εργαζομένων του Facebook, που είναι επιφορτισμένοι να κρατούν τη βία, τη ρητορική μίσους και τη σεξουαλική χυδαιότητα μακριά από την πλατφόρμα, έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Verge.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 και πλέον ατόμων που εργάζονται ως συντονιστές του Facebook απασχολούνται από συνεργαζόμενες εταιρείες της πλατφόρμας, και οι συνθήκες εργασίας τους απέχουν «έτη φωτός» από το στερεότυπο της προσοδοφόρας και συναρπαστικής δουλειάς στη Σίλικον Βάλεϊ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Verge, οι συντονιστές του Facebook πληρώνονται από έναν εξωτερικό συνεργάτη 15 δολάρια την ώρα και εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο τηλεφωνικό κέντρο, παρά την πρώτη γραμμή μιας εταιρείας αξίας 500 δισ. δολαρίων!

Κάνουν μικρά, αυστηρά προκαθορισμένα διαλείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές σε μικροσκοπικές τουαλέτες. Οι καταπιεστικοί κανόνες για την ταχύτητα της εργασίας και την επίτευξη «της βέλτιστης δυνατής απόδοσης» εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αφιερώνουν παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα σε κάθε εξεταζόμενο λογαριασμό.

Έτσι διαχειρίζονται εκατοντάδες σελίδες καθημερινά, παρόλο που το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό, και εάν το ξεπεράσουν απειλούνται με απόλυση.

Επιπλέον, για «λόγους ασφαλείας», όχι μόνο απαγορεύεται να φέρνουν το κινητό τους στο γραφείο τους, αλλά δεν μπορούν καν να κουβαλάνε στην τσέπη τους χαρτιά ή… τσίχλες, αφού περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απαγορευμένα αντικείμενα.

Αρκετοί moderators αποκάλυψαν επίσης στο Verge ότι εμφανίζουν συμπτώματα τύπου PTSD (διαταραχής μετατραυματικού στρες) λόγω της φύσης της δουλειάς τους, που περιλαμβάνει την παρακολούθηση εξαιρετικά βίαιων ή σεξουαλικών βίντεο και φωτογραφιών, προκειμένου να αποφανθούν αν αφαιρέθηκαν σωστά από τη σελίδα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτό το ακραίο στρες οι εργαζόμενοι ποικίλλει. Κάποιοι ομολόγησαν ότι ανταλλάζουν νοσηρά ανέκδοτα για την αυτοκτονία και «μαστουρώνουν» στα διαλείμματα, ενώ άλλοι παραδέχτηκαν ότι έχουν καν σεξ στο χώρο εργασίας τους, σε απομονωμένες γωνιές ή σε κάποια σκάλα.

Όπως εξηγούν, η μυστικότητα που τους επιβάλλει το συμβόλαιό τους έχει ως αποτέλεσμα να σφυρηλατούν ασυνήθιστα στενούς δεσμούς με τους συναδέλφους τους: «Αν δεν σου επιτρέπεται να μιλάς με τους φίλους ή την οικογένειά σου για τη δουλειά σου, αυτό δημιουργεί κάποια απόσταση. Νιώθεις πιο κοντά στους συνεργάτες σου. Μπορεί να μοιάζει με συναισθηματικό δέσιμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια τραυματική εμπειρία που σας ενώνει».

Άλλοι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι, διαβάζοντας καθημερινά εκατοντάδες αναρτήσεις για θεωρίες συνωμοσίας στην πλατφόρμα, έχουν αρχίσει να επηρεάζονται. Έτσι καταλήγουν να πιστεύουν σε πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έβρισκαν παράλογα ή ηθικά απαράδεκτα. Για παράδειγμα, ένας συντονιστής είπε στους ρεπόρτερ του Verge ότι πλέον δεν πιστεύει ότι «η 11η Σεπτεμβρίου ήταν τρομοκρατική επίθεση». Ένας άλλος έχει ενστερνιστεί για τα καλά την ιδέα ότι η Γη είναι επίπεδη, ενώ ένας τρίτος «έχει αρχίσει να αμφισβητεί ορισμένες πτυχές του Ολοκαυτώματος».

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες του Facebook επιτρέπουν στους moderator να κάνουν δύο «διαλείμματα ευεξίας» διάρκειας εννέα λεπτών κάθε μέρα, προκειμένου να απομακρυνθούν λίγο από τον υπολογιστή τους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν κάποιοι εργαζόμενοι, σε αυτά τα διαλείμματα τους επιβάλλεται να μένουν σε έναν συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να κάνουν τίποτα, και δεν μπορούν καν να πάνε στην τουαλέτα – ακόμα κι αν δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν στο επίσημό τους διάλειμμα.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το Facebook δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους εξωτερικούς συνεργάτες του «εξασφαλίζουν ρητά καλές εγκαταστάσεις, διαλείμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους και ψυχολογική υποστήριξη» και εξήγησε γιατί χρειάζεται τη βοήθεια των εξωτερικών συνεργατών ώστε να μπορεί να διευρύνει ταχέως την ομάδα των moderators του.

Ο Τζάστιν Οσόφσκι, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Facebook, δήλωσε: «Αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές επειδή μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε με εδραιωμένες εταιρείες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος εργασίας και μπορούν προσφέρουν ταχύτατη γλωσσική υποστήριξη. Μπορούν να διαχειρίζονται με άνεση ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό και να αναφέρουν με αποδοτικό τρόπο τυχόν προβλήματα ή κινδύνους. Επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές μας και να συντονίζονται με τις ανάγκες της κοινότητας και των προϊόντων μας, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου».

Ο Οσόφσκι επισήμανε επίσης ότι η εταιρεία ενθάρρύνει τους «υπαλλήλους συνεργατών» της να εκφράζουν τυχόν ανησυχίες τους στις ομάδες HR των εργοδοτών τους ή να καλούν την ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών που έχει δημιουργήσει το Facebook για ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Δείτε βίντεο: Facebook: Η βία, το ακραίο στρες, τα ναρκωτικά και το σεξ με συναδέλφους!

Σχετικά άρθρα