Η Κύπρος τα κατάφερε

Ένα βήμα πριν την έξοδο από το μνημόνιο

Στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο μπήκε η Κύπρος, η οποία εξέδωσε δεκαετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Παράλληλα η Λευκωσία προχώρησε σε ανταλλαγή τριών υφιστάμενων ομολόγων με νέα ομόλογα, με στόχο να εκμεταλλευθεί την υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χάρη στη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών η χώρα έχει ήδη καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015 και το 2016 και διαθέτει ρευστά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Με την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου η Κύπρος σφραγίζει την πλήρη έξοδό της στις αγορές και πλέον σκοπεύει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές και όχι από τα χρήματα του δανείου, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, που είχε λάβει από την Ευρωζώνη το 2013.

Σχετικά άρθρα

Βρέθηκε βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο!

Την εκκένωση μίας περιοχής 10.000 κατοίκων διέταξαν οι πολωνικές αρχές, μετά τον εντοπισμό βόμβας 500 κιλών, την οποία είχαν ρίξει οι γερμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην πόλη Μπιάλιστοκ. Η αστυνομία εκκένωσε μία κατοικημένη περιοχή σε ακτίνα 1,2 χιλιομέτρων στην πόλη. Τα ειδικά συνεργεία έχουν προγραμματίσει τη μεταφορά και την ελεγχόμενη έκρηξη […]