Η λύση για τα κανάλια!

Τι προτείνει η κυβέρνηση για όσους δεν πήραν άδειες

Εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους προτείνει η κυβέρνηση στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, καλώντας ταυτόχρονα τους επιχειρηματίες και την αντιπολίτευση να μην… κλαίνε για τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου «οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες».

Η κυβέρνηση μπροστά στις ογκούμενες διαμαρτυρίες και τα πυρά της αντιπολίτευσης για το επερχόμενο «μαύρο» στους τηλεοπτικούς σταθμούς που οδηγεί με μαθηματική ακριβεία στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που παραλλήλισε με αυθαίρετα στο δάσος τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια, τώρα το Μαξίμου με κατάδηλο εκνευρισμό επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και ζητά να σταματήσουν τα «εργοδοτικά και νεοδημοκρατικά δάκρυα για τους εργαζόμενους».

Όπως αναφέρουν κυβενητικές πηγές δεν είναι πρωτοφανές επιχειρήσεις που προσπαθούν να λειτουργήσουν αντίθετα με τους νόμους να βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους. Οι ίδιες πηγές συνεζίζουν να επιχαίρουν για το ύψος του τιμήματος που οι νέοι καναλάρχες πρέπει να καταβάλουν για  τις άδειες που κέρδισαν στη δημοπρασία και ταυτόχρονα επιμένουν στο αφήγημα ότι μπήκε τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας που ίσχυσε στη χώρα για δεκαετίες.

Μπροστά στο κεθεστώς αυτό, λένε οι κυβερνητικές πηγές «ήταν λογικό, «λυτοί και δεμένοι» να προσπαθήσουν να οδηγήσουν τον διαγωνισμό σε αποτυχία, επιδιώκοντας, είτε να τον ματαιώσουν (μπλοκάροντας, για παράδειγμα, την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο τώρα επικαλούνται…), είτε να θέσουν σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.
Δυστυχώς, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Ο διαγωνισμός έγινε κανονικά, το αδιάβλητο
της διαδικασίας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και – το κυριότερο- υπήρξε εντυπωσιακή
επιτυχία ως προς το τίμημα. Το ύψος του τιμήματος, δείχνει σε τι επίπεδο, λεηλατήθηκε τα
προηγούμενα χρόνια το δημόσιο συμφέρον και ,βεβαίως, ποιοι είναι οι ωφελημένοι από
αυτό. Τώρα λοιπόν, που ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, και η εφαρμογή της νομιμότητας
προχωρά, το σύστημα αναδιπλώνεται σε μια νέα γραμμή: «τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν».

Το ΑLTER και η Ελευθεοτυπία
Το Μαξίμου σπεύδει να θυμηθεί τους εργαζόμενους στο ALTER και την Ελευθεροτυπία, σημειώνοντας: «Βλέπουμε λοιπόν ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά την μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο».

Πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει έστω και εμμέσως ότι ο χώρος του Τύπου έχει πληγεί βαρύτατα από την ανεργία κατά το διάστημα της κρίσης χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψην της ότι με τους χειρισμούς της αυτό το πλήγμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Ειδικότερα, πηγές του Μαξίμου σημειώνουν: «Όταν, τα χρόνια της κρίσης, περισσότεροι από 3000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που προκειμένου να μην την χάσουν, έχουν υποκύψει σε ωμούς εκβιασμούς και έχουν οδηγηθεί σε δραματική υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. Ούτε μισή κουβέντα δεν ακούστηκε για όλα αυτά. Διότι η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι, θυμούνται την έγνοια τους για τους εργαζόμενους, μόνο όταν θέλουν να υποκρύψουν πίσω της κάποιο εργοδοτικό συμφέρον. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται απλά για την απαίτηση κάποιων καναλαρχών να συνεχίσουν να κατέχουν παράνομα τις συχνότητες. Και, για να τα λέμε όλα, αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο νόμος προβλέπει ως ελάχιστη
προϋπόθεση για την διεκδίκηση συχνότητας, 400 θέσεις μόνιμης απασχόλησης ανά επιχείρηση. Δηλαδή 1600 θέσεις απασχόλησης συνολικά».

Το Μαξίμου καταλήγει: «Αντίθετα με τα όσα διακηρύσσουν οι κλαίοντες κροκόδειλοι, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Υπάρχουν δύο νέα κανάλια που έχουν πάρει άδειες, γεγονός που σημαίνει ότι με βάση το νόμο δημιουργούνται τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν οι 60 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον νόμο, στα κανάλια που λειτουργούν ήδη. Οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή κάθε ζήτημα που προκύπτει από την μετάβαση από μια εποχή αυθαιρεσίας σε μια εποχή νομιμότητας. Αυτό που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει, είναι αυτή την απίστευτη επιχείρηση υποκρισίας και κουτοπονηριάς, αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία, από μαγαζιά που δούλεψαν για δεκαετίες βασιζόμενα στην λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος, την υποβάθμιση της
εργασιακής αξιοπρέπειας, τον σκανδαλώδη τραπεζικό δανεισμό και το δημόσιο χρήμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κανάλια. Ισχύει και για την Νέα Δημοκρατία».

Σχετικά άρθρα