H FORTHnet δοκιμάζει τις «αντοχές» της ιντερνετικής υπηρεσίας NovaGO μοιράζοντας μέσω του κυριακάτικου τύπου κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία. Ο ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη έτοιμη την αντίστοιχη πλατφόρμα για τον ΟΤΕ TV και η to προϊόν δοκιμάζεται πιλοτικά από επιλεγμένα πρόσωπα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι δύο ανταγωνιστές (προς το παρόν) στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, σκοπεύουν να ξεπεράσουν τις «παιδικές ασθένειες» έτσι ώστε να λανσάρουν μια νέα πρόταση στους συνδρομητές: τη «φορητή» συνδρομητική τηλεόραση.
Το τι πρόκειται να συμβεί μπορεί εύκολα να το… μαντέψει κανείς αν παρακολουθήσει τα γεγονότα εκτός Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να γίνει συνδρομητής σε υπηρεσία η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει «κλειδωμένο» πρόγραμμα μέσα από το tablet, το laptop ή το κινητό του. Ακόμη και η FORTHnet η οποία έχει λανσάρει επίσημα την υπηρεσίαNovago, παρέχει πρόσβαση μόνο στους συνδρομητές της NOVA ως “bonus”. Δηλαδή, για να δει κάποιος αθλητικές μεταδόσεις ή ταινίες από το tablet του, πρέπει να πληρώνει την μηνιαία συνδρομή του «πακέτου» της Nova είτε κάνει χρήση της υπηρεσίας μέσω δορυφόρου, είτε κάνει χρήση της υπηρεσίας μέσω διαδικτύου. Το «άνοιγμα» μέσω του κυριακάτικου τύπου, (όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσω της εφημερίδας να αποκτήσει κωδικό και να παρακολουθήσει το πρόγραμμα δύο καναλιών), στην πραγματικότητα είναι ένα «τεστ αντοχής». Δοκιμάζονται τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τη στιγμή που χιλιάδες χρήστες θέλουν ταυτόχρονα να παρακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα. Κρίσιμα τεστ έγιναν προ ημερών με το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός αλλά και την περασμένη Κυριακή με την μετάδοση Παναθηναϊκός-Ατρόμητος. Τα στατιστικά δείχνουν ότι τις αναμετρήσεις παρακολούθησαν ακόμη και 40.000 χρήστες ταυτόχρονα. Κάποιοι αντιμετώπισαν προβλήματα (σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρά καθώς δεν μπορούσαν καν να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπηρεσία), κάποιοι όχι. Σε κάθε περίπτωση, η FORTHnet έβγαλε τα συμπεράσματά της. Στελέχη της με τα οποία συνομίλησε το fpress.gr δήλωσαν ικανοποιημένα από την ανταπόκριση του συστήματος και δεν κρύβουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η υπηρεσία της «φορητής» συνδρομητικής τηλεόρασης να λανσαριστεί μέσα στο 2015 και εμπορικά.
Ο ΟΤΕ έχει ετοιμαστεί και αυτός σε τεχνικό επίπεδο και η πλατφόρμα δοκιμάζεται όπως σημειώνει ανώτατο στέλεχος τους οργανισμού. Βέβαια, το ίδιο στέλεχος δεν κρύβει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης και της αξιολόγησης. Θέτει δύο θέματα: το ένα θέμα έχει να κάνει με την ποιότητα που μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος παρακολουθώντας πρόγραμμα (πόσο μάλλον ζωντανό) μέσω σταθερού δικτύου internet ή (ακόμη περισσότερο) μέσω σύνδεσης από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (τα δίκτυα 3G δεν εξασφαλίζουν 100% ποιότητα ειδικά αν ο χρήστης βρίσκεται εν κινήσει ενώ τα δίκτυα τέταρτης γενιάς έχουν περιορισμένη εξάπλωση ακόμη). Το δεύτερο θέμα αφορά σε ζητήματα ασφάλειας. Υποστηρίζει ότι είναι πολύ εύκολο (ακόμη) για τους hackers να «κλέψουν» το τηλεοπτικό σήμα προκαλώντας έτσι προβλήματα ακόμη και στο corebusinessτης συνδρομητικής τηλεόρασης που είναι η παροχή της υπηρεσίας μέσω δορυφορικού ή ιντερνετικού αποκωδικοποιητή.
Για τους καταναλωτές, εγείρονται και άλλα ερωτήματα. Αν υποτεθεί ότι ΟΤΕ και FORTHnet βγαίνουν εμπορικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία μέσα στο 2015. Πόσα χρήματα θα ζητούν; Προφανώς οι δύο εταιρείες δεν έχουν δώσει ακόμη την απάντηση. Από τη διεθνή εμπειρία όμως, μπορούμε να αντλήσουμε παραδείγματα πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται από τη Γερμανία. Μέσα από τα παραδείγματα, μπορούμε εύκολα να μάθουμε και πόσο θα κοστίζει η υπηρεσία και πώς ακριβώς θα λειτουργεί.
πηγή: fpress.gr