Η μάχη του Σαββίδη για το λιμάνι

Ποιοι οι βασικοί αντίπαλοι του

Μεγάλα αφιερώματα φιλοξενεί ο ευρωπαϊκός Τύπος για την μάχη της αγοράς του λιμανιού της Θεσσαλονίκη που όλο και “φουντώνει”.

Σε αυτά αναφέρεται πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας από τους δυνατούς “παίκτες” για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Σκιαγραφώντας το προφίλ του Σαββίδη, τα δημοσιεύματα υπενθυμίζουν τις σημαντικές επενδύσεις του στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα όπως και το γεγονός ότι γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από πτώχευση ενώ σημειώνουν πως ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου θέλει να αγοράσει και το νησάκι «Τσουγκριάς» στην Θάσο. Ειδική αναφορά γίνεται και για την φιλία του με τον Ιβάν Σαββίδη

Βασικοί υποψήφιοι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φαβορί και αντίπαλοι του Σαββίδη είναι οι CMA CGM,  
Deutsche Invest Equity Partners, P&Ο Dubai World και Mitsui & Co.

Η γαλλική CMA CGM είναι η τρίτη μεγαλύτε ιαπωνική Mitsui είναι ένας γίγαντας που έχει 145 βάσεις σε 66 χώρες και κάνει τζίρους της τάξης των 5 δισ. γιέν ή 3,6 δισ. ευρώ. Η Mitsui, εκτός από τη ναυτιλία και τα ολοκληρωμένα μεταφορικά συστήματα, είναι στις μεγάλες κατασκευές, τα χημικά, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και…τόσα άλλα. 

Πηγή: https://voria.gr/article/to-who-is-who-ton-okto-mnistiron-tou-olthρη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Η γαλλική εταιρεία CMA CGM S.A., συμφερόντων της οικογενείας Σαντέ διά της θυγατρικής της Terminal Link συμφώνησε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μέσω θυγατρικής.

Η P&O Steam Navigation Company (DP World) είναι παλιά γνώριμη του ΟΛΘ που, από το 2006, έχει ενταχθεί στη Dubai Ports World, έχοντας τη διαχείριση 60 τερματικών σταθμών, με μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ινδία, Κίνα και Μέση Ανατολή. Μέσα από το δίκτυό της διακινεί περί τα 60 εκατ. TEU’s.

Η Deutsche Invest Equity Partners, GmbH έχει έδρα το Μόναχο της Βαυαρίας και διαχειρίζεται περί τα 2,3 δισ. ευρώ.

Η ιαπωνική Mitsui είναι ένας γίγαντας που έχει 145 βάσεις σε 66 χώρες και κάνει τζίρους της τάξης των 5 δισ. γιέν ή 3,6 δισ. ευρώ. Η Mitsui, εκτός από τη ναυτιλία και τα ολοκληρωμένα μεταφορικά συστήματα, είναι στις μεγάλες κατασκευές, τα χημικά, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και…τόσα άλλα. 

Η διαδικασία, πάντως, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ηδη, από τις 20 Ιανουαρίου «κλείδωσαν» και αναρτήθηκαν στο Virtual Data Room το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης, με την οποία ο επενδυτής θα λειτουργήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και η σύμβαση μετόχων και η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Το ύψος των δεσμευτικών προσφορών που θα πρέπει να αναλάβει ο επενδυτής προσδιορίζεται στα 180 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους ορίζεται στη σύμβαση παραχώρησης στην επταετία. Επίσης, τίθεται στόχος για αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000 ΤΕU σε ορίζοντα 9 ετών.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της ΟΛΘ Α.Ε. για 40 χρόνια με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και εισηγμένης, η οποία σύμβαση πρέπει αφού υπογραφεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να περάσει με νόμο και από τη Βουλή.

Σχετικά άρθρα