Η Μέρκελ παραδίδει τη σκυτάλη μετά από 16 χρόνια

Τελειώνει από τη θέση της Καγκελάριου

Μετά από 16χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας, αμέτρητες συναντήσεις με ηγέτες από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τριών αμερικανών προέδρων και πέντε Βρετανών Πρωθυπουργών, ήρθε η στιγμή για την Άνγκελα Μέρκελ να κλείσει τον κύκλο της πολιτικής κυριαρχίας της.

Οι Γερμανοί πάντως φαίνεται πως την αποχαιρετούν με ανάμεικτα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για την εφημερίδα Augsburger Allgemeine, το 52% των ερωτηθέντων λέει πως η 67χρονη απερχόμενη καγκελάριος δεν πρόκειται να τους λείψει. Αντίθετα, το 38% μιλάει θετικά για το πολιτικό κεφάλαιο της Άνγκελα Μέρκελ.

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλοι νιώθαμε λίγο σαν ορφανοί. Η Μέρκελ όμως μας έδωσε ένα αίσθημα ασφάλειας», αναφέρει στο BBC κάτοικος του Βερολίνου

Η νέα γενιά των Γερμανών πάντως φαίνεται πως περίμενε περισσότερα από τη Μέρκελ στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Το μόνο για το οποίο την κατηγορώ είναι ότι δεν προετοίμασε τη χώρα, για αλλαγές. Ελπίζω να είναι ευκολότερα τα πράγματα για τη νέα γενιά των Γερμανών, στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά γερμανίδα φοιτήτρια.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δε μάσησε τα λόγια του για τους χειρισμούς της Μέρκελ στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

«Η μεγαλύτερη αποτυχία της Μέρκελ ήταν η διστακτικότητα που έδειξε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Λόγω των ενδοιασμών και της διστακτικότητάς της, χάσαμε χρόνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα», δήλωσε στο Euronews.

Μάλιστα ο Γιούνκερ ο οποίος ανέφερε, ότι ήταν σθεναρός πολέμιος της πρότασης Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κατηγόρησε την Μέρκελ για έλλειψη σεβασμού προς την Ελλάδα.

«Συγκρούστηκα μαζί της, είχα σοβαρές διαφωνίες. Κυρίως για την Ελλάδα, επειδή οι Γερμανοί, η κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ και ο γερμανικός Τύπος δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ.

Σχετικά άρθρα