Η μιση και… πλέον γη γιορτάζει!

Παγκόσμια μέρα της γυναίκας σήμερα (8/3). Πώς προήλθε;

H Google τιμά με ένα Doodle, όπως κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην έμπνευση.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Φέτος η Google γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016 με μία προτροπή προς όλες τις γυναίκες του κόσμου να συνεχίσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Γυναίκες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μάχονται καθημερινά για τα δικαιώματά τους. Γιαγιάδες, μανάδες και παιδιά από όλο τον κόσμο στέλνουν το δικό τους μήνυμα και συνεχίζουν να ονειρεύονται και να μάχονται για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς ανισότητες και με πολύ περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Τώρα είναι η δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Σχετικά άρθρα