Η NASA έλυσε άλλο ένα μυστήριο!

Έδωσε απάντηση για το μαγνητικό πεδίο που στροβιλίζεται γύρω από τη Γη

Ένα μυστήριο που «ταλαιπωρούσε» για δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα λύθηκε μετά τη διασταύρωση στοιχείων από τουλάχιστον τέσσερις αποστολές διαστημοπλοίων. Όπως ανακοίνωσε η NASA, το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις διαστημικές αποστολές, «φώτισαν» το ανεξήγητο μέχρι σήμερα μαγνητικό πεδίο που στοβιλίζεται γύρω από τη Γη, δημιουργώντας ένα είδος «φυσικής ασπίδας» στον πλανήτη.

Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη, προστατεύει τον πλανήτη από τους καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους και το ρεύμα του πλάσματος που έρχεται από το άστρο του συστήματός μας. Επί της ουσίας, όπως λένε οι επιστήμονες, το μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως «ασπίδα» για τη ζωή στον πλανήτη, επιτρέποντας σε ελάχιστες περιπτώσεις και ελάχιστη ποσότητα «υλικού» από ηλιακές καταιγίδες, να περνά στην επιφάνεια της Γης και να προκαλεί -παρόλα αυτά- μεγάλα προβλήματα στις επικοινωνίες και τα ηλεκτρικά συστήματα.

Η αρμόδια επιτροπή της NASA, Magnetospheric Multiscale (Μαγνητοσφαιρική πολλαπλή κλίμακα, MMS), οργάνωσε τέσσερις αποστολές σκαφών στο διάστημα, προκειμένου να συλλέξει τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα.

Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται πλέον που πηγαίνουν η ενέργεια και τα κύματα που προκαλούν την ταραχή στο μαγνητικό πεδίο. Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες της NASA, η ενέργεια μεταφέρεται από το μαγνητικό πεδίο στα σωματίδια, δημιουργώντας ζεστούς πίδακες πλάσματος, οι οποίοι διαχέονται στο διάστημα.

«Η αναταραχή είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες έννοιες στην κλασική φυσική που δεν καταλαβαίνουμε καλά, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό στο διάστημα, καθώς ανακατανέμει την ενέργεια», τόνισε ο Jonathan Eastwood, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη της NASA.

«Με αυτήν την παρατήρηση μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε σε νέες θεωρίες ή μοντέλα, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις παρατηρήσεις άλλων φαινομένων, όπως η ατμόσφαιρα του Ήλιου και τα μαγνητικά περιβάλλοντα άλλων πλανητών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Πλοίο – «φάντασμα» ξεβράστηκε στις ακτές της Φλόριντα

Όσοι επέλεξαν το κρατικό πάρκο του Αγίου Αντρέα στη Φλόριντα για μια βόλτα στην παραλία την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν μπροστά σε ένα… ασυνήθιστο θέαμα: Ένα πλοίο – «φάντασμα» έπλεε κοντά στην ακτή! Επρόκειτο για ένα παλιό, παροπλισμένο φορτηγό πλοίο, που βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού δεμένο, όταν έσπασαν οι κάβοι του και παρασύρθηκε από την […]