Η NASA θα σώσει την ανθρωπότητα;

Έστειλε ρομπότ σε αστεροειδή που στο μέλλον ίσως απειλήσει τη γη

Στο αστεροειδή «Μπενού» βρίσκεται ο ρομποτικός «κυνηγός» αστεροειδών Osiris-Rex της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ο οποίος εκτοξεύθηκε στις δύο το βράδυ ώρα Ελλάδος, με την ελπίδα πως θα φέρει δείγματα που θα αποδεικνύουν πως η ανθρωπότητα δεν κινδυνεύει με αφανισμό.

Στόχος του Osiris-Rex είναι να πάρει δείγματα από την επιφάνειά του αρχαίου διαστημικού βράχου – το όνομα του οποίου προέρχεται από τους ερωδιούς της αιγυπτιακής μυθολογίας –
τα οποία θα μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ανθρώπινη ζωή αλλά και αν υπάρχει κάπου αλλού ζωή.

Αλλά πριν βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν αν υπάρχουν εξωγήινοι, το σκάφος βάρους δύο τόνων, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο πώς θα σωθεί η ανθρωπότητα.

Επίσης, οι επιστήμονες ίσως θα είναι σε θέση να μάθουν περισσότερα σχετικά με την τροχιά που ακολουθούν ορισμένοι αστεροειδείς και να προβλέψουν πότε θα μπορούσε κάποιος να συγκρουστεί με τη Γη.

Το Osiris-Rex θα αγγίξει σχεδόν τον αστεροειδή και χάρης σε ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 3,4 μέτρων που διαθέτει και ο οποίος αρχικά θα χρησιμοποιήσει αέριο αζώτου για να προκαλέσει έκρηξη στην επιφάνεια, θα λάβει το δείγμα με ένα συλλέκτη. Αν αποτύχει την πρώτη φορά, θα μπορεί να ξαναδοκιμάσει, αλλά μόνο άλλες δύο φορές. Οι επιστήμονες διάλεξαν αυτή τη μέθοδο διότι όπως υποστηρίζουν υπάρχουν περισσότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η τροχιά του «Μπενού» τον κατατάσσει στα πιθανά επικίνδυνα ουράνια σώματα τα οποία ίσως να διασταυρωθούν κάποια στιγμή με τον πλανήτη μας.

Αν τελικά η αποστολή στεφθεί με επιτυχία και το Osiris-Rex καταφέρει να αγγίξει τον αστεροειδή, τότε το δείγμα θα επιστραφεί στη Γη μέσα σε μια κάψουλα το 2023 η οποία θα πέσει με αλεξίπτωτο, στην έρημο της Γιούτα.

Σχετικά άρθρα